Български научен пробив - хранителна добавка срещу COVID-19

Екип от именити български медици създаде хранителна добавка, която профилактира и подпомага лечението на новия коронавирус.

Ръководител на екипа е проф. д-р Добрин Свинаров, началник на Клинична лаборатория и клинична фармакология в Александровска болница.

Пред bTV проф. Свинаров разказа, че още в началото на пандемията и навлизането й в нашата страна българските учени са се запознавали с всичко, което се публикува в медицинската литература. Идеята за разработването на българския продукт е възникнала след публикуването на един от най-балансираните протоколи за лечение на инфекцията в САЩ, създаден от пулмолога д-р Пол Марик. На тази база българските учени са разработили медикамент, който "да послужи като мост за профилактика и подпомагане на лечението на тази нова болест", обясни д-р Свинаров.

Хранителната добавка е създадена по задание и под ръководството на Министерството на здравеопазването. Учените, които са участвали в тази разработка, са още академик Богдан Петрунов, проф. Георги Момеков и проф. Рахамин Шекерджийски.

Проф. Свинаров обясни и кои са съставките на продукта:

"Тази хранителна добавка съдържа витамин С, витамин D, кверцетин и цинк в една таблета за смучене. Втората съставка на този продукт, отделно от тази таблетка за смучене, е мелатонин, който има изключително мощни антиоксидантни свойства и се използва много интензивно във всички протоколи за лечение на новата болест. Към това беше прибавена идеята на академик Петрунов да се съчетае с още един продукт, който представлява изключително добра комбинация на микроелементи, поливитамини и четвърт перорална ваксина за предпазване от наслагването на бактериални инфекции.“

Началникът на Клинична лаборатория и клинична фармакология в Александровска болница разсея и някои неверни твърдения, които са придобили медийна популярност. По думите му твърдението, че витамин С може да навреди на болния от коронавирус не отговаря на истината:

"В протокола за лечение на COVID-19 се предписват 4 пъти по 3 г вливания на този витамин с ясни, сериозни основания. Витамин D също се прилага в колосални дози, за пациентите в интензивни отделения дори се препоръчва еднократен прием на 480 000 единици наведнъж. Тези съставки имат функцията да осигурят оптимално функциониране на имунната система", подчерта проф. Свинаров и допълни, че неслучайно най-тежко боледуват хората от третата възраст. Това се обяснява с изтощената им имунна система и сериозните дефицити на споменатите компоненти.

Тази хранителна добавка е неспецифична профилактика, която осигурява по-висок праг на невъзприемчивост към болестта, докато стане възможна масовата ваксинация, обобщи професорът. 

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини