Разкриха мащабна кражба на електроенергия от ферма за криптовалута

Разкрита е кражба на електроенергия в особено големи размери от ферма за криптовалута в сливенското село Мечкарево. Това каза на извънреден брифинг днес край селото директорът на ОД на МВР-Сливен гл.комисар Димитър Величков. Това е първата такава ферма, разкрита в региона.

На 22 декември около 21 часа в постройка в землището на селото са задържани двама мъже на 38 и 30 години, от Пловдив и Перущица. При влизане в пристройката заедно с представители на Прокуратурата и енергопреносното дружество ЕВН са открити 16 компютри, свързани чрез кабел със електрически стълб, за да се избегне отчитане на електроенергията.

Според специалисти тези 16 устройства генерират на месец около 4-5 хиляди лева разходи. В момента на проверката реално не е имало отчетена ел.енергия. При претърсване са открити още около 800 компютри, подготвени чрез дебел електрозахранващ кабел да бъдат включени за добиване на биткойни. Близо 2 киловата се пада на машина, която черпи тази електроенергия.

Образувано е досъдебно производство за неправилно свързване и отчитане на консумация на ел.енергия, двамата мъже са задържани за 24 часа и се провеждат разпити с тях. Единият от тях има криминална регистрация.

По думите на окръжния прокурор Пламен Стефанов, от ЕВН са занижили изключително много контрола, тъй като компютрите са били свързани с трафопост, който има електромер на същото дружество. Електромерът е неработещ, т.е. някой от ЕВН не си е свършил работата, посочи Стефанов. Допълнителният кабел бил свързан направо към мрежата без отчитащ уред.

Имотът, където се помещавала фермата е бивш дърводелски цех, отдаден под наем.
Според окръжния прокурор, вероятно няма да се иска постоянна мярка за задържане на двамата мъже, защото престъплението не е тежко и за него се присъждат до пет години затвор и до 15 хиляди лева глоба.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини