0 °C

Здравният министър представи Националния план за ваксиниране

Имунизирането срещу COVID-19 ще бъде извършвано на няколко етапа и след подписване на информирано съгласие. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който представи Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България.

Планът е разработен от работна група от експерти от Министерството на здравеопазването, регионалните здравни инспекции, Изпълнителната агенция по лекарствата, водещи медицински специалисти, съсловните организации и др.

Използвани са указания на СЗО, плановете на Германия, Франция, Италия, Англия, съобразен е и с особености на българското здравеопазване. Динамичен е и е подготвен за промяна в зависимост от обстановката.

Създава се национален ваксинационен щаб, който ще бъде оглавен от проф. Красимир Гигов.

Страната ще бъде разделена на шест региона на ваксиниране.

Разработени са фази за ваксиниране на българските граждани.

В първата попадат медицинският персонал от лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацеври, пом.-фармацевти. Общо - 243 600 души. 

Втора фаза – педагози, потребители на соц. услуги и служители във ферми за норки - 112 080 лица.

Трета фаза – служители, участващи в дейности по поддържането на държавата, например тези във ВиК сектора. Броят им зависи от списъците, изготвени от РЗИ. 

Четвърта фаза – възрастни на и над 65 г. и хора с придружаващи заболявания. Очакваният брой е 1 800 000.  

Пета фаза – уязвими групи заради начина им на живот. Броят ще се определи отново на база изготвени списъци. 

Директорите на РЗИ ще определят броя на подлежащите на ваксиниране. Всички ще се ваксинират доброволно, което включва избор на ваксината. Ваксината ще е безплатна.

Ваксината на Pfizer и BioNTech се очаква да получи одобрение от ЕМА - европейската агенция по лекарствата, на 29 декември. Агенцията ще проверява ваксината за качество, безопасност и ефективност, като в това се включва целият научен ресурс. Разрешението ще бъде валидно за всички страни в ЕС. Това е и гаранцията за българските граждани за равен достъп до ваксината. През януари се очаква през такава процедура на одобрение да премине ваксината на Moderna.

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Ба
  Балък
  7 0
  10:30, 4 дек 2020
  Ваксината ?
  Европейските медицински специалисти казват, че няма още ваксина, която да е изпитана и да се смята годна за употреба!
  Внасяме ваксина, която не е удобрена ама … е американска и Мустафата е скръцнала със зъби на Бойко Боклука да я купува .
  Така че бийте си американска ваксина и пълнете чувалите на здравното министърче с трупове .
  • Ан
   антимишок
   1 0
   16:22, 6 дек 2020
   Тъй де,изпитанията върху хора най-добре да се извършат в някоя колония!
 • 2
  3,
  3,14
  7 0
  11:05, 4 дек 2020
  Стига си се появявал по телевизиите и стресирай хората!Няма нужда от вашата "загриженост!Не може тъпите американци да измислят първи ваксина.Просто тя е била направена,преди да пуснат заразата!
 • 3
  Ан
  АНОНИМЕН
  3 0
  18:35, 4 дек 2020
  Нещестни предатели, защо не вземете от руската ваксина която излезна 1 в света и е много по-добра?!
  • Ва
   Васко
   1 0
   19:46, 4 дек 2020
   Не съм фен нито на едната, нито на другата, ама ти как разбра че руската била по-добра?

Хороскоп за 17.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С ведрото си излъчване и положителна мисъл ще въздействате на околните и насочвате развитията в позитивна посока. За вас, както и за всички други е важно да живеете в спокойствие, за да се развивате и да творите пълноценно. Починете си, като потърсите приятни за тялото и душата ви занимания.
17 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Въздържате се да поемате ангажименти днес и вероятно съвсем основателно. Много е възможно да се оставите в обятията на мързела. Използвайте пълноценно времето си за почивка. Въпреки, че у дома ви ще се намерят много изкушения, които да ви накарат да не излизате, не се поддавайте. Навън ви очаква вълнуваща среща.
17 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предприемате нова стъпка в професионален план, където се изявявате в нова за вас област. Считате, че имате достатъчно шансове за успех и наистина е така. От вас ще се изисква да довършвате всичко, с което се захванете и да не допускате вмешателство в решенията си. Най-добре работите с колега,представител на знаците Везни или Водолей.
17 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Без да се поддавате на провокативни внушения ще следвате програмата си и всичко, което е във ваш интерес. Така ще организирате делата си, че да ги приключите с очакваните резултати, което е желанието и на съдружниците ви. Не прибързвайте в увлеченията си, дайте си време.
17 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заредени сте с добри очаквания и нищо от това, което предстои да се случи няма да ви изненада или обезкуражи. На път сте да постигнете краткосрочните си цели, целенасочените ви действия дават резултат. Финансови реализации и романтични вълнения за късметлиите. Някои от вас ще пътуват, като това може да бъде и в чужбина.
17 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Романтични настроения ще има около вас и ще се радвате на споделен интерес от страна на човек, който силно ви вълнува. Мъжете от знака ще направят предложения и ще получат отговори, даващи им основание за добри, бъдещи, брачни отношения. Мислите ви ще са свързани най-често с предстоящи събития относно личния ви живот. Не загърбвайте текущите си задачи, защото от там се очаква да дойдат и средствата. Хранителните добавки ще ви помогнат да регулирате здравословни проблеми и ще внесат известно облекчение, но основната ви грижа за здравето си остава ваша. Радостни новини във връзка с подобряване състоянието на родители и близки, което ви е тревожело до сега. Целенасочените ви действия по отношение бъдещият ви дом, ще ви отведат по-скоро при него.
17 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Като истински фокусници, ще промените нещата, които пречат на бизнеса ви и ще продължите уверено напред. Освобождаването от зависимости няма да спре до тук, има още от какво да се чистите. Очакванията ви са свързани с приключване на мащабен проект, но работата по него продължава.
17 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не позволявайте на емоциите да определят отношението ви към работата, за да не се конфронтирате с колегите. Търпеливо следвайте целите си и ще ги постигнете по-бързо. Съдбата ще ви предложи добри възможности и от вас зависи да се възползвате навреме. Вести от чужбина.
17 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Твърде емоционални сте днес и подхождате към всяко нещо от тази страна. Това може да ви създаде проблеми, особено с хора, които се смятат за по-сериозни. Съобразявайте се с всички около вас днес, за да не си създавате излишни неприятности. Очаква ви положително разрешение на личен въпрос, който значи много за вас. Радвате се на ценна покупка.
17 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслугата ви за решаване на професионален проблем ще се отчете от колеги и ръководители. От това ще останете всички доволни, те, че могат да продължат, а вие, че сте оценени правилно. Всички ви начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
17 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не приемайте ангажименти, които ви отклоняват от делата ви. Старайте се да обхванете повече от задачите си, за да ви остане време за развлечения вечерта. На дамите им предстои вълнуващо преживяване, което ще ги направи щастливи. Любовните тревоги ще отстъпят място на приятни настроения.
17 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С интересни идеи, отнасящи се към бъдещата ви дейност ще започне седмицата за вас. Добре планираните ви ходове ще съдействат да постигнете по-скоро това, към което се стремите. Възможно е да има и напрежение около вас, но не си хабете нервите. В повечето случаи то е плод на въображението ви, отколкото на реални проблеми.
17 яну 2021

Случаен виц

Последни новини