Нови 160 линейки ще получат Центровете за спешна медицинска помощ в страната

През следващата година ще бъдат доставени нови 140 линейки на Центровете за спешна медицинска помощ в страната , а до края на декември още 20. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов по време на годишното информационно събитие за отчитане напредъка на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Министър Ангелов изтъкна, че досега са купени и предоставени 240 линейки на спешните центрове.

В ход е и процедура за купуване на 42 високопроходими реанимационни автомобила за труднодостъпните райони.

Обновяване на автопарка е част от проекта за модернизиране на спешната помощ в страната, финансиран от Оперативна програма "Регионално развитие" със 164 млн. лв. Той предвижда и основен ремонт и преоборудване на 237 обекта в цялата страна.

Министър Ангелов съобщи, че до края на годината ще започне обновяването на спешните центрове в Габрово, Севлиево, Дряново и Две могили.

С финансиране от ОПРР са закупени 3580 апарата за спешна помощ, сред които респиратори - стационарни и транспортни, монитори, бронхоскопи, негативоскопи и др. Този месец, в спешните центрове, ще бъде доставена и немедицинска апаратура- бактерицидни лампи за осветяване при интервенция, реанимационни легла, кушетки и др. 

„Благодарение средствата от ОПРР системата на спешна помощ ще има нов облик и съдържание. Българските пациенти ще имат достъп до качествено и съвременно ниво на здравеопазване, каквото имат и европейските граждани. България ще има модернизирано здравеопазване в областта на спешното спасяване, на нива, каквито са в Европа, както по отношение на апаратурата, така и за грижите, които ще получат пациентите“, заяви проф. д-р Ангелов.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ге
    Георги
    0 0
    10:44, 4 дек 2020
    Новите линейки-За София доставка предсрочно,а за страната -до една година.Пълен мазохизъм.
Последни новини