Отиде си Дейвид Проуз, актьорът зад маската на Дарт Вейдър

Почина Дейвид Проуз, актьорът зад маската на Дарт Вейдър от оригиналната трилогия "Междузвездни войни".

Бившият културист си отиде от този свят на 28 ноември на 85-годишна възраст след кратко боледуване, съобщава Би Би Си, като се позова на агента му Томас Боуингтън.

Проуз е избран да ролята на Вейдър именно заради внушителната си физика - висок е метър и 98 см, въпреки че тя е озвучена от Джеймс Ърл Джоунс, понеже южняшкият му акцент не се харесва - истинският Проуз просто не звучи достатъчно заплашително.

Режисьорът Джордж Лукас го забелязва след участието му като бодигард в "Портокал с часовников механизъм", но се колебае дали да наеме Прауз за ролята на Дарт Вейдър или на Чубака. Актьорът настоява за Вейдър, защото "хората винаги помнят лошите герои".

"Нека силата да бъде с него завинаги" - казва Боуингтън след кончината на Проуз и го нарича "герой в живота ни". По думите му загубата е "истинска, дълбока и сърцераздирателна".

Дейвид Чарлз Проуз е роден на 1 юли 1935 г. в Бристъл, Англия. Кариерата му като актьор се простира в 50 години. Дебютът му е през 1967 г. с "Казино Роял". "Междузвездни войни" му носи международна слава. Дейвид и съпругата му Норма са родителите на три деца.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини