0 °C

Отиде си актьорът Иван Златарев, една от последните му роли е в емблематичния спектакъл "Чичовци" на на РДТ

Отиде си актьорът Иван Златарев! Една от последните му роли в театъра, по стечение на обстоятелствата, беше в емблематичния спектакъл на РДТ „Николай Хайтов“ от последното десетилетие – „Чичовци 2014“ на режисьора Петър Тодоров по мотиви на повестта на Иван Вазов. С превъплъщението си като Дядо Поп Ставри, Иван Златарев даде класа, пречистваща сила и дълбока емоционалност на спектакъла. Той обичаше зрителите и зрителите го обичаха. Беше чест да ни гостува на Смолянска сцена!
"Сбогом, Ванка! Ще те помним и ще те обичаме завинаги!", казват от трупата на театъра. И добавят:
Нека го изпратим с монолога на Дядо Поп Ставри, базиран на Завета на закрилника на българския народ Св. Иван Рилски към нас, българите:
''Аз, смиреният и грешен Поп Ставри, с Божията благословия ви предавам завета на нашите свети отци с надежда да подражавате на тях, да търпите душевни и телесни несгоди, и да бъдете Боготърсачи. Пазете вярата непорочна и незасегната. Не се увличайте от разни чужди учения и от бляскави изкушения, защото добре е с благодат да се укрепва сърцето, а не с ястия. Сред нас броди опашатия, който размесва брашното със своя прах и от него ни сторва хляб да ядеме. Като го вкусваме, забравяме, че има по-справедлив свят, заради когото си струва да не влизаме в каменния безсърдечен и бездуховен свят, в
чиито жители сме се превърнали. Допуснали сме около шиите ни да се увие сребролюбивата змия и сме забравили, че само Бог не ще ни остави лишени от нищо, а разчитаме на опашатия да нахрани нас и децата ни. Ние, горделивци окаяни, си казваме с пълни стомаси: “Ние владеем света! За какво ни е Бог след като сме силни и имаме?” Ето на това ни учи опашатия с глинените крака и ни заблуждава. Там, накъдето сме тръгнали, Бог го няма! Вместо истински хляб, ядем хляб от каменен прах и си мислим, че пътят към вашето щастие преминава през препълнените ни търбуси. Тежко и горко ни! Ние се опияняваме от лъжливото усещане за свобода, но това ни прави несвободни. Нима е свободен този, който пълзи по земята? Да се покаем дорде е време. Да бъдем братолюбци, а не сребролюбци, защото онзи, който иска да е най-голям сред всички, трябва да бъде слуга на всички. Златото и среброто ухапват като змия оногова, който ги има. Не те, а съвършената бедност и възвишеното смирение са житейското богатство и само чрез тях ще възтържествува божието царство на земята! Амин!''
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще е най-добре, ако се отдадете на пълна почивка. Позволете си го дори само през един ден от седмицата. Помислете за себе си и за неща, които да ви освежат. Предложение за вечерта ще ви мотивира за промяна на външния ви вид. Не пренебрегвайте онова, което ви предлага сърдечния партньор.
22 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате в добра физическа и психическа форма и наред със своите задачи ще се включите активно в решаването и на обществените. Ще изпълните както своите, така и очакванията на другите към вас. Волята ви ще укрепне, ще се освободите от съмненията и тревогите си, а пътя ви ще стане по-ясен.
22 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Каквито и усилия да ви струва това останете си в къщи днес и се опитайте да бъдете максимално полезни на себе си и на семейството си. Със свежото си чувство за хумор ще успеете да създадете приятна атмосфера около себе си. Поканете приятели на вечеря и се забавлявайте.
22 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите времето си в проучване на нова дейност, от която очаквате добри доходи. За да напреднете по-бързо се съветвайте с хора, които са запознати с материята и се ползвайте от опита им. Изчистете съзнанието си от тревожни мисли и се посветете на главното, ще успеете.
22 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Пригответе се за работа. Неотложни ангажименти ще приковат вниманието ви. Умората обаче, ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. И независимо от всичко трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Останете търпеливи, запазете спокойствие.
22 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Доброто сътрудничество, което градите с партньорите ви се отразява позитивно на мисленето, работата и печалбите ви. Но мислете за себе си, бъдете по-рационални по отношение изразходването на енергията си и не се разпилявайте излишно. Романтично запознанство и начало на дълга връзка.
22 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Поради многото си ангажименти днес ще решавате проблемите си в движение, но грижата ви за другите ще е от първостепенна важност за вас. Възможни са затруднения от технически характер, но ще се справите. Отношенията с човек от обкръжението ви могат да се изгладят с компромиси и от двете страни.
22 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нерешени проблеми от личен характер ще ви занимават и привеждат в активност. Бъдете прагматични и не отхвърляйте съвети и помощ. Чуждият опит също може да ви бъде полезен. Сигурно е, че няма да пренебрегнете интересите си и ще ги отстоявате докрай. Здравето ви се нуждае от повече грижи. Нуждаете се от повече ведрина в живота си.
22 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще постигнете спокойствие и ще балансирате по важност приоритетите си. Наред с това ще се погрижите за дома и семейството си. По отношение на общ проблем ще трябва да предприемете по-решителни стъпки за да го приключите в срок и добре за всички ви. Очакванията ви ще се сбъднат и ще се поздравите с успех.
22 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За да не останете разочаровани, не хранете прекалени очаквания към никого. Ще бъдете щастливи, ако станете по-малко претенциозни към другите. Отнесете се великодушно към стоящите по-долу от вас и ги насърчете. Проблем може да се окаже неразбирането, което ще срещнете от специален за вас човек. Имайте търпение и не налагайте мнението си.
22 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще въвеждате ред в делата си и без затруднение ще създавате нови познанства. Наред с това ще преосмислите отношенията си с някого, който с поведението си влияе деструктивно на мислите и решенията ви. Следвайте разума и сърцето, това ще ви помогне с достъпни средства да постигнете намеренията си.
22 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Вероятно интуицията ви подсказва да си останете в къщи днес. От друга страна не е изключено ваши добри приятели да ви отправят съблазнително предложение за веселба навън. Делови ангажименти също ще ви изкушават да напуснете леглото днес.
22 яну 2021
Последни новини