Обмислят удължаване на учебната година за учениците от 1 до 6 клас

Предложението на учителите е удължаване на учебната година на учениците от 1 до 6 клас с две седмици. Новината съобщи образователният министър Красимир Вълчев в отговор на въпрос за новите мерки, обявени от здравния министър проф. Костадин Ангелов, с които децата от начален етап ще учат дистанционно.

Той обясни, че ако училищата решат да провеждат дейности по интереси или проектни дейности, да отложат учебните седмици за юни месец.

Вълчев поясни, че е трудно да се приложи ефективно дистанционно обучение в началния етап на образование. "Това, което обмисляме в резултат на предложенията на учителите, е да удължим учебната година от 1 до 6 клас с две седмици. Трябва да има частична ангажираност", каза просветният министър.

За учениците от 7 до 12 клас няма предложения за удължаване на учебната година и министърът не иска учениците да навлизат в юли месец. Искаме да чуем повече мнения на повече училища, но склонен съм да се съглася с мнението на учителите, че липсата на пряко взаимодействие в класната стая с най-малките ученици не позволява ефективно ограмотяване, призна Красимир Вълчев.

По думите му е очевидно, че сме в криза и че има натиск върху здравната система. Всички трябва дадем своя принос, няма как да не бъде за сметка на системата на образованието. Надявам се ситуацията да се промени и да се върне присъственото обучение, подчерта Вълчев.

Обучението в електронна среда е компенсаторна алтернатива, която не е с равностойна ефективност. Тя е частично ефективна за гимназиален етап, по-малко за прогимназиален и много трудна за прилагане в начален етап, призна образователният министър.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини