Страните от Г-20 обещаха справедлив достъп до ваксините срещу коронавируса

Страните от Г-20 обещаха да осигурят справедливо и достъпно разпределение на ваксините, лекарствата и тестовете за новия коронавирус, предадоха Франс прес и Ройтерс, като се позоваха на заключителната декларация, приета на срещата на върха на групата.

Тя бе приета в края на двудневния годишен форум, който тази година за първи път премина във виртуален формат заради пандемията.

Лидерите на двайсетте най-големи икономики изразиха подкрепа за глобалния проект за ваксини, тестове и лекарства (ACT от Access to COVID-19 Tools Accelerator) и неговия механизъм за разпределение на ваксини (COVAX). Страните от Г-20 "мобилизираха ресурси, за да отговорим на непосредствените нужди от финансиране" в областта на общественото здравеопазване в глобален мащаб, пише във финалното комюнике.

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева подчерта, че всички, навсякъде, трябва да получат достъп до ваксина срещу новия коронавирус. Страните от Г-20 не бива да оттеглят подкрепата си за икономиките преждевременно, предупреди тя, цитирана от Ройтерс.

Георгиева освен това призова за бързо и ефективно прилагане на новата рамка на Г-20 за постоянно облекчаване на дълговото бреме на най-бедните държави. Други страни също се нуждаят от помощ, добави тя.

В заключителната декларация лидерите от Г-20 изразиха решимост да подкрепят африканските държави в борбата с коронавируса, включително като проучат варианти за по-устойчиво финансиране, отбелязва Ройтерс.

Облекчаването на дълговото бреме на Африка ще е приоритетен въпрос за италианското ротационно председателство на групата догодина.

Лидерите от Г-20 освен това обещаха да предприемат мерки срещу климатичните промени, като изразиха своята ангажираност за едно по-устойчиво в екологичен план бъдеще.

В края на срещата Саудитска Арабия официално предаде на Италия ротационното председателство на групата през следващата година, посочва ТАСС.

На Г-20 се пада дял от две трети от населението на Земята, 85 процента от световния брутен вътрешен продукт и 75 на сто от глобалната търговия, отбелязва ДПА.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини