Биткойн достигна тригодишен връх, като кризата промени нагласата на пазара

Биткойн (Bitcoin) в сряда вторник достигна до най-високото си ниво от декември 2017 г. насам, тъй като криптовалутата започва да се приема като сигурна инвестиция срещу инфлацията и има завишени очаквания, че ще започне масово да се приема от търговците на дребно, съобщи "Ройтерс".

Най-голямата криптовалута по отношение на пазарната капитализация се покачи с повече от 4% до 18 175 долара, най-високото си ниво от декември 2017 г. насам и повече от четири пъти по-висока от цената през март, когато интензивните продажби изпратиха стойността ѝ под 4000 долара.

Анализаторите заявиха, че пандемията е насърчила инвеститорите да преразгледат дългосрочните перспективи за биткойн и други криптовалути като Ethereum, Litecoin и XRP, като всички са увеличили стойността си през последните месеци.

Биткойн се е покачил с около 150% тази година и е нараснал с около 360% от най-ниските си стойности през март.

"Задвижван от комбинация от пазарна структура и очаквания, биткойн може до дни да достигне рекордното си ниво", каза Николас Пелеканос, ръководител на търговията в NEM.

"В основата на това покачване за очакванията за инфлация, които завладяха "Уолстрийт" след огромните кампании за печатане на пари, предприети от Федералния резерв по-рано тази година," добави той.

Ръстът на биткойн през 2020 г. набра инерция от силния апетит за по-рискови активи след безпрецедентни мерки за стимулиране от правителствата и централнате банки за борба с въздействието на пандемията от COVID-19 и репутацията му на устойчив на инфлация актив.

"Вирусната криза засили преоценката на биткойн", каза Николаос Панигиртцоглу, анализатор в JPMorgan. "Има преоценка на стойността му като алтернативна валута; като алтернатива на златото."

През август златото удари рекорд за всички времена от 2 072 долара за унция, но оттогава спадна до 1 885 долара.

Докато някои инвеститори търсят сигурност, други виждат биткойн като актив за растеж, който може да се представи силно в ерата на ниска възвръщаемост от държавни облигации.

Стимулиращите мерки на централните банки за борба с пандемията са намалили лихвените проценти под нулата в много части на света, оставяйки само минимална възвръщаемост от кредитирането на правителствата.

Предлагането на биткойн е ограничено на 21 милиона "монети". Привържениците казват, че неговият недостиг осигурява вродена стойност и го предпазва от политиките на централната банка или правителството, които подклаждат инфлацията.

Някои инвеститори се притесняват, че инфлацията ще се развие през следващата година след излизането на нови ваксини срещу коронавируса, които ще позволят на правителствата да стимулират икономиките си.

Увеличеното търсене е подкрепено и от очакванията, че биткойн се възприема от основни компании и се насочва към широко използване като платежно средство.

Миналия месец PayPal заяви, че ще отвори мрежата си за биткойн и други криптовалути - стойността на биткойн се увеличи с почти наполовина след съобщението на PayPal.

Саймън Питърс, анализатор в инвестиционната платформа eToro, каза, че стойността на биткойн вероятно ще се увеличи през останалата част от годината.

"Той проби критичния ценови праг от 17 000 долара и изглежда ще се придвижи нагоре. Не е изключено да достигне 20 000 долара преди Коледа."

За последно биткойн беше оценен на близо 20 000 долара на монета през декември 2017 г.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини