В Италия коронавирусът се разпространява от септември 2019 г., твърдят учени

Изображение 1 от 2

    В Италия коронавирусът се разпространява от септември 2019 г. Това твърдят в публикувано проучване в научното списание Tumori Journal учени от Милано, Сиена и Парма.

    Сред 959 безсимптомни пациенти, които са били изследвани за рак на белия дроб от септември 2019 г. до март 2020 г., е установено, че 111 (11,6%) имат антитела срещу коронавирус, казват учените.

    При четирима от изследваните с открити антитела, кръвните проби са от първата седмица на октомври 2019 г., което означава, че са се заразили през септември, обяснява пред Ройтерс един от авторите на изследването Джовани Аполоне.

    Световната здравна организация започна да наблюдава ситуацията с новия коронавирус едва през декември 2019 след идентифицирането му у пациент с пневмония в китайския град Ухан.

    Властите в Италия обявиха официално първите два случая на вируса в края на януари, това бяха китайски туристи. Първият случай на вътрешно предаване на болестта в страната е установен на 21 февруари. През март изследователи съобщиха, че са регистрирали увеличен брой случаи на остра пневмония и грип в региона Ломбардия през последното тримесечие на миналата година.

    Съобщението за новото проучване на италианските учени бе публикувано в множество медии. Но то има критици, които посочват ограниченията на изследването, както и, че то е публикувано в издание на същия институт, в който работят авторите.

    Изследователите са открили в серологични проби, събрани между септември и октомври миналата година от пациенти с рак, следи от имуноглобулини (специфични антитела), за които е установено, че могат да разпознаят SARS-CoV-2. След това авторите заключават, че вирусът е присъствал оттогава. Авторите не споменават това, което се появи в авторитетни списания като Science and Nature по отношение на възможността другите човешки коронавируси, отговорни за обикновената настинка, да предизвикат при някои хора производството на "кръстосано реактивни" антитела, че е способен да се свърже и с RBD областта на антигена SARS-CoV-2 (гликопротеина на Spike (S), въпреки че никога не е влизал в контакт с него.

    Кръстосаната реактивност е известно явление, което изследователите от Института по рака изглежда не вземат предвид, тъй като те не обясняват как биха изключили тази възможност.

    Един от експертите, Енрико Бучи, професор в университета Темпъл и собственик на компания, която се занимава с преглед на научни изследвания, списъци и документи във Facebook, се съмнява в надеждността на италианската публикация. Той критикува "използвания домашен анализ - с метода ELISA, за който единственото налично описание е в предпечата на публикацията".  Досега този метод е използван само от авторите на изследването и все още не е приет от други групи или валидиран по друг начин.

    Анализ, с който е предназначен специално да установи присъствието на антитела срещу Sars-CoV-2 трябва преди всичко да изключи кръстосаната реактивност спрямо антитела срещу други коронавируси, а това липсва в публикацията за проучването.

    Експертът по генетик по сравнителна геномика Марко Гердол, добавя към констатациите на Бучи, някои критични въпроси относно начина, по който изследването в крайна сметка е публикувано, като се позовава на проблема "публикуваш или загиваш", или бързането, с което изследователите публикуват своите резултати, подпомогнати от научни списания, които от своя страна притискат рецензенти, за да получат одобрение на докладите възможно най-скоро.

    "Публикуването "у дома" в никакъв случай не е смъртен грях и наистина няма нищо лошо в това, стига процесът на партньорска проверка да е прозрачен", счита Гердол. Но датата на постъпването и датата на публикуването съвпадат. 

    Open.online не оспорва заключенията на изследването, но посочва слабите места в публикацията на учените. Възможно е вирусът да е циркулирал много по-рано от обявеното в Италия, но това не може да се смята за надеждно доказано от тази публикация,

    Open.online работи с CoronaVirusFacts / DatosCoronaVirus Alliance, алианс от повече от 100 проверяващи фактите, които се борят с дезинформацията, свързана с пандемията COVID-19. Повече за алианса тук (на английски).

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини