Издигнаха коледната елха в Ню Йорк

Изображение 1 от 3

    В центъра на най-големия американски мегаполис, Ню Йорк, на площад „Рокфелер“ беше издигната огромна коледна елха. Събитието беше предавано директно то телевизия Ен Би Си, съобщава ТАСС.

    Иглолистното дърво с височина над 23 м, с тегло около 11 тона и около 75-80 годишно, беше докарано със специален камион през нощта. Смърчът е отсечен в Онеота, Ню Йорк, точно на север от мегаполиса. Няколко десетки работници с помощта на кран го монтираха на специален пиедестал на площада в близост до известния нюйоркски „Рокфелер център“.

    „Коледното дърво на „Рокфелер център“ символизира основно празника, но също така трябва да бъде символ на надеждата, устойчивостта и непоклатимия духа на Ню Йорк по време на Голямата депресия, атаките от 11 септември 2001 г., урагана "Санди" през 2012 г.“, каза ръководителят на компанията „Tishman Speyer“ и собственик на комплекса „Рокфелер център“, Роб Спейър. „2020 г. не беше лесна година, но жителите на Ню Йорк издържаха и ще се върнем още по-силни и по-добри. Особено горди сме, че не сме изоставили традицията в тази година. "

    За разлика от предишни години, този път зрителите няма да могат да присъстват на церемонията по осветлението на един от основните коледни символи в Ню Йорк поради опасения от разпространението на новия коронавирус. Всички обаче ще могат да го гледат на живо вечерта на 2 декември. На дървото ще бъдат запалени над 50 хиляди цветни фенера, свързани с повече от 8 км жици. Гигантска кристална звезда, създадена от майсторите на австрийската компания „Сваровски“, ще бъде инсталирана на върха на дървото.

    Tрадицията да се засажда коледно дърво на пл. „Рокфелер“ датира от началото на 30-те години. Работниците, издигнали комплекса от сгради на Рокфелер за първи път през 1931 г., монтират празнично дърво точно на строителната площадка. Тогава шестметровия смърч е украсен с хартиени гирлянди и горски плодове. Първата церемония по запалване на коледни светлини се е състояла там през 1933 г., оттогава „горската красавица“ е украсена с електрически гирлянди.

    Източник: dariknews.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини