80 млн.лв. допълнително за здравната система за овладяване на Ковид

Новите мерки, свързани с Ковид 19, които ще бъдат приложени до края на годината за обезпечеаване на здравната система, обяви тази вечер на извънреден брифинг министърът на здравеопазването. Те ще са в размер на 80 милиона лева.

Сумата ще бъде насочени в няколко направления. В етап доболнична помощ-за укрепване капацитета на общопрактикуващите лекари ще бъдат дадени допълнително 5 милиона лв. на месец. Всеки общопрактикуващ лекар ще получи по още 1000 лева месечно. Усилията на общопрактикуващите лекари ставт все по-големи и натискът върху тях се увеличава с всеки изминал ден, каза министърът на здравеопазването. И посочи, че по последни данни всеки трети, който се изследва за Ковид, е положителен.

Допълнително средства ще има и за  поликлиниките- за някои от тези в София и в по-големите градове в страната, където натискът върху болничната система е много голям. Там ще бъдат открити Ковид зони.В тях освен първичен преглед, ще се прави и тест за коронавирус, както и образно изследване на бял дроб, по преценка на лекаря. Около три милиона лева ще са разходите на месец.

По 1000 лв. Допълнително върху заплатата си ще получава всеки медик и сестра и лаборант, които работи в тези Ковид зони, ще бъдат превеждани на ДКЦ-та и по десет лева допълнително за преминал пациент през зоната, като тази сума ще се разпределя  от управителя на съответния център към всички, участвали в процеса по поставяне на диагнозата.

В лечебните заведение капацитетът се увеличава от 10 но 20 % за поддържане на легла във всички отделения.

Предвидени са 50 милиона лева допълнително за големите областни болници и университетските  за поддържане на готовност за лечение и диагностика на пациенти.

Още 15 милиона лева ще бъдат отпуснати за антигенни тестове за тестването на пациенти с клинична картина за Ковид 19.

Мерките ще ъдат гласуване на МС най-вероятно през утрешния ден, за да започне тяхното прилагане.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пак ви го подадоха гол и немит
    Чекмедже Бей
    и брат му философа Ахмет ..... гавра , това са джобни пари за 1 град с 500 000 население в САЩ
Последни новини