НАСА се свърза с Voyager 2

Изображение 1 от 3

    Антената за дълбоки космически комуникации Deep Space Station 43 (DSS43) заработи, което направи възможна комуникацията със сондата Voyager 2, коqйто напусна хелиосферата през ноември 2018 г., съобщава НАСА.

    Космическата агенция не можеше да се свърже с Voyager 2 от март тази година, докато DSS43 беше в ремонт. НАСА отбелязва, че един от радиопредавателите, използван за комуникация с космическия кораб, не е бил подменян повече от 47 години.

    През януари НАСА съобщи, че Voyager 2 не е изпълнил стандартна маневра и е използвал твърде много енергия.

    Voyager 2 стана първият космически апарат, прелетял край четири гигантски планети от Слънчевата система. Това го направи голям откривател на нови луни на тези планети: 3 нови спътника на Юпитер, 4 на Сатурн, 11 на Уран и 6 на Нептун. Досега нито един космически кораб не е летял толкова близо до последните две планети. Данните от сондата дадоха нов поглед на учените за Слънчевата система, както и повечето от снимките на този далечен район от нея. Voyager 2 стана и вторият космически апарат, напуснал Слънчевата система. Първата мисия, която направи това, беше Voyager 1 през август 2012 г..

    Според експерти Voyager 2 след 40 хиляди години ще прелети на разстояние 1,7 светлинни години от червеното джудже Рос 248, разположено на разстояние 10,3 светлинни години от Земята в съзвездието Андромеда.

    Границите на Слънчевата система се определят по два начина - хелиосферата (магнитният аналог на планетарната атмосфера) и сферата на Хил (областта на гравитационно влияние на централното небесно тяло). За Слънцето радиусът на сферата на Хил е определен приблизително на една до две светлинни години.

    Космическата сонда Voyager 2 бе изстреляна от НАСА на 20 август 1977 г., за да изследва външните планети от Слънчевата система. Част от програмата "Вояджър", тя беше изстреляна 16 дни преди нейния близнак, Voyager 1, по траектория, която отне по-дълго време, за да достигне Юпитер и Сатурн, но позволи срещи с Уран и Нептун. Voyager 2 започна да предоставя първите директни измервания на плътността и температурата на междузвездната плазма.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини