В българския дом на Дядо Коледа...в Родопите живее еленът Рудолф

    На над 1700 метра надморска височина, недалеч от обсерваторията на връх Рожен, на оградена площ от 24 декара и 2 декара само за него се срещаме с елена Рудолф. Северният елен е единственият, който може да се види на живо в България. Отглежда го семейството на Драгни Георгиев в създадената от тях семейна ферма за северни елени, носеща не случайно името "Санта Клаус". Северният елен е атракция и го посещават много хора, разказва стопанинът му. Затова е свикнал с човешкото присъствие и при него спокойно може да се влезе, да го погалите и нахраните. Любимото лакомство на Рудолф са исландските лишеи. Оказва се, че те се срещат и в Родопите. Драгни Георгиев ги е открил и цяла есен, с помощта на доброволци, ги събира, за да има лишеи за Рудолф.    
    Драгни Георгиев е от Добрич, но от 18 години вече живее в Родопите в близкото село Момчиловци. Със съпругата му много пътували много по света, живели все в големи европейски градове, но след като се появила първата им дъщеря, решили да измислят вариант, в който да живеят спокойно на село.
    "Да живеем по-близо до природата, да си измислим някакво препитание, което да ни задържи за по-дълъг период от време тук в Родопите да си отглеждаме децата тук, да живеем на едно спокойно място и общо взето това беше причината да създадем това стопанство, което създадохме тук, а именно българския дом на Дядо Коледа", казва Драгни.
    Помощникът на Дядо Коледа - еленът Рудолф е на осем години и е пристигнал чак от Лапландия. Били семейство и добре се приспособили в Родопите, дори си имали малко еленче. Недоброжелатели обаче отровили малкото и майка му преди години. Драгни не иска да си спомня за това, защото трагедията била голяма, особено за дъщерите му. Сега отново е решен да увеличи стопанството. Това обаче е изключително скъпо занятие, което до сега ги е спирало. "Сега си намерих финансиране, проблемът е, че в момента не ни издават пътен лист. Понеже е доста дълго пътуването и ако в някоя от държавите, заради човешкия фактор - заради Ковид-19 ни спрат, а пък животните са в транспортното средство, ще бъде наистина доста сложно.", казва Драгни. На практика пътят е 5000 километра с жив товар. "Разрешават ни само една нощувка по пътя и през останалото време гърбини да са ни здрави, защото 5000 километра си представете с транспорт, с който превозвате животни, наистина е голямо изпитание. Това си е направо експедиция."
    При Рудолф, особено през лятото, идват много деца. И нали е помощник на Дядо Коледа, оставят пожеланията си към белобрадия старец в специална пощенска кутия. Драгни обещава да предаде посланията до Дядо Коледа. А ние му пожелаваме скоро да осъществи експедицията си до Лапландия и Рудолф да си има другарка.

    Величка Петкова

     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини