9% ДДС за доставки на храна влиза в парламента

Управляващите обмислят промени в Закона за данък добавена стойност за доставки на храна по домовете. Мярката ще е валидна до края на 2021 година. В момента 9% е ДДС за ресторантите, но не се засягат доставките. Пример - ако ядеш салата в ресторанта е 9%, ако ти го доставят вкъщи е 20%.

„Взехме решение за намаляване на ДДС за 9% за храната, която се приготвя в ресторант и се доставя по домовете. Изчисленията показват, че не повече от 15 милиона ще е намален приходът от ДДС”, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

„Продължавам да считам, че промяната в диференцираните ставки не е добро решение. Но като сме казали А за основната ставка, трябва да кажем и Б за доставките на храна. В тези условия е по-добре да хората да си стоят вкъщи”, добави председателят на Бюджетна комисия Менда Стоянова.

„Намираме се в сложна ситуация. Една част от нашия сектор не работи, друга ще затвори. Предложили сме намаляване на ДДС за доставки по домовете. В цяла Европа се случват тези намаления”, мотивира предложението си председателят на Асоциация на заведенията в България Ричард Алибегов. 

За намаляването на данъка съобщи и късно снощи премиерът Бойко Борисов в социалните мрежи.

"Разпоредил съм на моите депутати утре да разгледат възможността за намаляване на ДДС-то на ресторантите, които разнасят храни по къщите, също да стане 9%, както е в самите ресторанти", каза Борисов по време на живо излъчване във Facebook.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини