Карантините и хоспитализирането в нова заповед

Карантината за преболедувалите COVID-19, които са лекувани в болница, след изписването им остава 14 дни.  

Също така на задължителна изолация и/или лечение в домашни условия за период от 14 дни, от датата на потвърдителното лабораторно изследване подлежат заразоносители (асимптомни лица), лица с леки клинични оплаквания (телесна температура 38 градуса, кашлица, загуба на обонянието, нарушение или загуба на вкуса, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане, диария, без промени в психичния статус (т.е. объркване или летаргия) и без придружаващи хронични заболявания или имунокомпрометиращи състояния, както и такива, които писмено и изрично са заявили отказ от болнично лечение. 

Решението за хоспитализация се взема по предложение на лекуващия лекар въз основа на извършена оценка на съществуващия епидемичен риск. В новата заповед на здравния министър Костадин Ангелов за разписани подробностите.

Медицинското наблюдение на лицата поставени под домашна изолация се осъществява от общопрактикуващ лекар или лекуващ лекар от лечебното заведение, осъществило болничното лечение, се казва в заповедта.

При влошаване на здравословното състояние, независимо от причината, болните уведомят лекаря, осъществяващ медицинското наблюдение, а в случай, че не успеят да осъществят контакт с него – регионалния център за спешна медицинска помощ чрез тел. 112.

10-дневна карантина за контактните и влизащи в страната от рискови дестинации

Всички близки контактни на потвърден случай на COVID-19 подлежат на 10-дневна карантина, считано от последния контакт с потвърдения случай, като се поставят под карантина в дома или на друго място, на което лицето е посочило, че ще пребивава.

Под карантина за срок от 10 дни се поставят и лицата, които са влезли на територията на страната от други държави, посочени в заповед на министъра на здравеопазването по чл. 61, ал. 2 и чл. 63, ал. 4 от Закона за здравето.

Медицинското наблюдение на поставените под карантина се осъществява от общопрактикуващия им лекар, а когато нямат такъв - от съответната регионална здравна инспекция. Ако до изтичане на определения с предписанието срок не се появят симптоми за COVID-19, съгласно актуалната дефиниция за случай, карантината се преустановява.

При поява на симптоми за COVID-19 (повишена температура, кашлица, затруднено дишане, загуба на обонянието, нарушение или загуба на вкуса и други) или при влошаване на здравословното им състояние по друга причина, карантинираните трябва да се свързват по телефон с общопрактикуващия си лекар или със съответната регионална здравна инспекция, откъдето да получат указания според случая.

Заповед № РД-01-611/22.10.2020 г.

Миналата седмица се заговори, че карантината на заразените, които не проявяват симптоми, може да бъде намалена от 14 на 10 дни. Това беше анонсирано от премиера Бойко Борисов на заседание на Европейския съвет в Брюксел. Идеята за намаляване на карантината в страната беше спомената и от главния държавен здравен инспектор и член на щаба за коронавируса доц. Ангел Кунчев. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини