-1 °C

"На улицата с маска, в бара без"

Новината за предстоящото задължително носене на маски на открито предизвика иронични коментари в социалните мрежи, тъй като се предлага, преди да е засилен контролът за спазване на мерките на закрито.

Самуил Петканов, журналист:

Повече от 7 месеца по-късно откак стана извънредно положението, обострена ситуацията и приблизително 9 милиарда брифинги, от които може би 5-6 съществени, а другите можещи да бъдат съобщения на пресцентъри, все още компетентните органи и институции нямат идея какво правят.

В момента обсъждат дали да върнат маските на открито. След като случаите не се покачиха значително от протести, мачове, заведения, паркове и междублокови беседки.

За 7 месеца очевидно нямат изготвени протоколи за действие, нямат задълбочен анализ на причинно-следствени връзки, нямат и доверие.

Нямат доверие, защото нямат обосновки, взимаха противоречиви мерки и разликата между "не можете да влизате в парка" и "отваряме кръчмите" беше няколко дни в началото на май.

И сега обсъждат някаква мярка, която наистина е просто такава - някаква. Да има просто. Няма да помогне. Ще нервира хората, но не революционно, нито ще предизвика протест на някакво съсловие. Ще глобят 20 несретника, които ще си обжалват глобите и ще отпаднат.

Истината е, че не могат да си позволят някакви съществени мерки. Не могат и да си позволят да не правят нищо. Защото нямат доверие. И от над 100 дни им се повтаря предимно по други въпроси, че обществото няма доверие. Но се представят няколко офиса тролски акаунти във фейсбук, омешани от полуграмотни фейсбук тетки, като "останалата част от народа, която им вярва". Вярва дръжки.

А като не си заслужил доверие заради стотици примери на корупция, некадърност, непоследователност и лъжи, ставаш лъжливото овчарче. Което се радва да види трактор.

Юлиан Войнов, икономист:

Брутално! Сякаш нямаше дебат само преди няколко месеца и сякаш резултатът от този дебат не се е случил.

При такава разпоредба трябва да се затворят и абсолютно всички хранителни заведения, защото е абсурдно да се разхождаш навън с маска, а в ресторанта или в мола да се храниш без маска. За спортните зали, плувните басейни и всякакви видове дейности, които е просто невъзможно да се извършват с маски тази забрана също трябва да важи. В противен случай това решение е еманация на глупостта! Ако затварят държавата за втори път, просто да го обяват ясно!

Всеки ще носи последствията от решенията си! А в случая те няма да закъснеят!

Димо Господинов, адвокат и общински съветник:

Това не знам как да го категоризирам. Като малоумие или като съзнателно подкопаване на обществените мерки за борба с вируса?

Ще работят дискотеки, барове, ресторанти, фитнеси и прочее закрити места за масово събиране, там няма да има маски, а ще караш хората да ходят с такива по улиците....

За мен единственото логично обяснение е това да е някаква провокация. Няма да се приеме в МС и после ще кажат - предложихме ви мерки, не искахте. Затова няма да има.

Георги Вулджев, икономист от ЕКИП:

Борисов ще отмени и тази идея на щаба, така че не ги мислете маските на открито. Един ден мрънкане във фейсбук и ще затрепери за рейтинга.

Но по-същественото е друго. Говори се пак, че нямало капацитет в здравната система, за да се справи с ескалация на пандемията. Възниква въпросът какво се прави през последните над 6 месеца откакто вирусът дойде в България? Защо не се разширява този капацитет?

Няма как отговорът да е "няма как". Има как. Напомням, че правителството излива 5 млрд. лв. за социални помощи и заплати в администрацията. Когато стане дума за купуване на гласове, винаги има как. Ама за разширяване на капацитета на здравната система и подготвяне за ескалация на пандемията през есента (което ВСИЧКИ очакваха) явно няма.

Владимир Каролев, икономист:

Поредното продиктувано от политически мотиви (нищо че ви говорят за медицински причини) решение на НОЩ, воден от кандидат-депутата от ГЕРБ на последните парламентарни избори доцент Кунчев - маски и на открито, но в дискотеките - без маски. "Логично" нали?

Изкарал съм ковид19 и имам много антитела. Няма да нося маски на открито. Ако ме глобят маскопроверяващите искам глобата да се плати от бюджета на Министерски съвет. Както стана с глобата за посещение на Борисов в църква, където маските са задължителни.

Иван Димитров, журналист:

Да задължиш носенето на маски на открито, а в същото време да не следиш дали мерките се спазват в закрити помещения, не е мярка. Това е гузно измиване на ръцете и чист формализъм. Всичко да изглежда добре отстрани, за да не се види какво е истинското положение отвътре.

Левена Лазарова, журналист:

Значи, сега ще тичам с маска до съседния бар, за да мога там да си седна на спокойствие, без маска. И всички така...

Кирил Кирчев, журналист:

Баровете фул, на стадиона по няколко хиляди, но маските щели да бъдат задължителни на открито - поредната симулация на активност.

Със същия успех т. нар. щаб може да забрани на прилепите да прелитат над България!

Евгений Дайнов, професор по политически науки в НБУ:

Ето как изглежда окончателното откачане на политици: Задължителни маски "на открито"? Ще рече? Отивам за риба, клякам на брега и си окачам маска? Катеря някоя планина - с маска? Прибирам се нощем от комшиите в съвършено пусто село - пак с маска?

А през цялото време чалготеките и мутротеките работят с пълна пара - без маски. Университетите, мнеждувременно, са на косъм от закриване.

Извод: КОВИД-19 вирее край реките, по планините и из празните селски улици, както и в университетите. В мутротеките го няма тоя КОВИД. Според правителството.

Не съм луд. Няма да нося маска на открито, освен ако не е в средата на някоя плътна тълпа народ. А ако според власттта в мутротеките ще продължава да няма КОВИД - няма да нося маска изобщо никъде.

So sue me.

Стефан Левашки, адвокат:

"Икономиката, глупако". Ще ходим с маски, ако трябва и в банята, но ако продължавате с това отношение към хората, упражняващи свободни професии, напролет средна класа няма да има в територията.

Иво Инджов, преподавател по журналистика:

Здравно-политически кретенизъм, който илюстрира пълния провал и липсата на воля от страна на правителството, полицията и здравните власти да контролират иначе собствените им смислени заповеди за носене на маски на закрито.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Ан
  Античалгар
  14 -4
  09:09, 22 окт 2020
  Затворете дискотеките, нещастници, а не да карате хората да носят маски на открито. Ама дискотеките са на "ваши" хора и не е добре да им спирате печалбарството.
 • 2
  Ви
  видимите резултати
  9 -2
  09:49, 22 окт 2020
  Шайката е известна с дебилщината си, освен с кражбите.
 • 3
  Ян
  Янков
  5 -1
  09:44, 23 окт 2020
  Какво очаквате от правителство,сменящо заповедите си според времето навън?
  Вожда- мутра!
  Министрите- малоумници!
  Я познайте, на кого са мутротеки,чалготеки и всякакви теки?
  А после се питат -защо народа не им вярва?
  Понякога се питам, как изобщо съществува тази територия?
 • 4
  Аа
  Аааа!
  3 -1
  14:50, 23 окт 2020
  В баровете няма случайно попаднали лица или натикани на сила. Маскаджиите да чакат отпред!
  • Ja
   Jack Bauer
   2 0
   23:07, 23 окт 2020
   Вярно е, че няма случайно попаднали. Всички са доброволно присъстващи утайки, боклуци и миндили, като тебе.

Хороскоп за 27.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Мисли, свързани с отминали събития отново ще излязат на преден план. От тях няма да се почувствате по-добре, за това си наложете да ги забравите. Насочете енергията си за по-хубавите неща в живота ви. Дарете си малко почивка и нещо специално за себе си, заслужавате го не по-малко от всеки друг.
27 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съчетавайки полезното с приятното, ще изживеете деня си приятно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за бъдещата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване.
27 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Професионални срещи и обсъждане на интересуващи ви теми са част от ангажиментите, стоящи пред вас. Ще се включите в текущ проект и ще провокирате събитията в своя полза, без разбира се да предизвиквате недоволството на колегите си. Спазвайте добрия тон в общуването и законността.
27 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С лекота ще разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате необходимост от промяна и същевременно се чудите от къде да започнете. Може би от себе си, може и от дома си. Във всички случаи се нуждаете от повече движение, спортувайте и се забавлявайте. Работата ви изтощава, не се давайте.
27 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
С набелязаните мерки за подобряване организацията на работното място ще имате своите резултати. Всички те ще се окажат важни за професионалното ви развитие и най-вече финанси. Нововъведенията ви ще срещнат разбиране и ще получите подкрепа. Сигурно е, че сте сред най-добрите и с нищо не ви превъзхождат.
27 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоящите промени създават у вас напрежение, но и не ви липсват добри очаквания. За някои те са свързани с нова работа, смяна на местоживеене или друго интересуващо ги обстоятелство. Правейки оценка на развитията в живота си, ще бъдете по-обективни, ако изключите нещата от емоционален характер.
27 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Настроението ви е добро, независимо от поведението на околните. В случая това е чудесно, защото вие наистина сте прави. Упоритостта в работата ви ще донесе резултат. Ще се радвате на заслужено признание, а и наградата ще бъде добра. Проявете толерантност към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми.
27 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще сложите добро начало на нещо ново в живота си днес. Положителните промени ще ви заставят да станете по-търпеливи към себе си и околните. То няма да ви коства големи усилия, защото сърцето ви е широко и в него има място за много обич и човешка топлина. Щастливите мигове ще последват и трайно ще се настанят в живота ви.
27 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят не е подходящ за започването на нещо ново. Задоволете се с изпълнението на обикновените си задължения, дори да ви се струват досадни. Не давайте обещания, за които знаете, че са трудноизпълними. Вечерта прекарайте в шумна компания.
27 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Сега вие сте творци на своето щастие. Най-вече от вас зависи да направите денят си успешен. Очакват ви изненади от всякакво естество и се налага да бъдете много внимателни в действията си. Погрешна стъпка може да ви донесе доста неприятности. Намерете време за любимия човек, защото нещата там не вървят гладко. Или може би е време за нова връзка?
27 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешния ден предлага сериозно предизвикателство за вас. Мотивацията ви за работа е толкова висока, че нищо не може да ви откаже от онова, което сте си наумили. Можете да разчитате на ваш приятел в момент, когато се нуждаете от съвет. Бъдете концентрирани и резултатите ще са налице.
27 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще придвижвате напред делата си, но наред с работата си е добре да се погрижите интересите ви да бъдат защитени. Използвайте контактите си и създайте условия за развитие на идеите си. Има потенциал в тях, стига да ги популяризирате и направите достъпни за повече хора. В желанието си да зарадвате близки хора ще влезнете в разходи.
27 ное 2020
Последни новини