ЕП ще гласува предложение визите за граждани на САЩ да бъдат върнати догодина

Европейският парламент ще гласува в сряда, 21 октомври, резолюция, в която се настоява Европейската комисия да вземе решение в срок от най-много два месеца за връщане на визите за граждани на САЩ.

Не може повече чужда държава да се отнася несправедливо към част от гражданите на ЕС, заявява по този повод вносителят на резолюцията Хуан Агилар, цитиран в съобщение на парламентарната група на социалистите и демократите. Не става дума само да се съобразим с европейското законодателство, а и да приложим на принципа на съпричастност и ясно да заявим, че в ЕС няма граждани "втора класа", добавя той.

Снощи пред ЕП еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон посочи, че ако ЕК изпълни задълженията си по действащото законодателство и върне временно визите за гражданите на САЩ, Вашингтон ще възстанови изискването за визи за всички граждани на ЕС. Тя настоя дипломатическите преговори да продължат за отпадането на визите за САЩ за гражданите на България, Румъния, Кипър и Хърватия.

Постоянно поставяме въпроса, посочените четири държави непрекъснато бележат напредък в изпълнението на съответните изисквания. ЕК подкрепя тези страни и някои от тях са много близо до отпадане на визите, добави Йохансон.

Еврокомисарят уточни, че нито една от четирите държави не се е възползвала от възможността да поиска връщане на визите за граждани на САЩ. Връщането на визите ще подкопае постигнатия досега напредък, заяви Йохансон.

По силата на европейското законодателство през 2014 г. ЕК отчете, че липсва т. нар. визова реципрочност и въпреки че гражданите на САЩ пътуват до ЕС без визи, Вашингтон запазва изискването за визи от гражданите на посочените четири европейски страни. През 2016 г. изтече срокът, в който ЕК трябваше да предложи връщане на визовия режим със САЩ по този повод, но вместо това представи седем съобщения, в които само обобщаваше хода на преговорите.

Ако спази закона, ЕК трябва да предложи визите за граждани на САЩ да бъдат върнати временно, за срок от 12 месеца. Преди три години ЕП прие първата резолюция по този повод и оттогава няма съществено развитие.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини