Разбиха международна престъпна организация за пране на пари от киберпрестъпления с българско участие

Европейски полицейски служби и Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ проведоха голяма операция срещу международна престъпна организация, изпрала милиони евро, откраднати от киберпрестъпници, предаде Асошиейтед прес, като се позова на Агенцията на ЕС за полицейско сътрудничество Европол.

Групата QQAAZZ включвала и български граждани. Сред претърсените адреси са такива и в България.
Международната полицейска операция под шапката на Европол била ръководена от португалската полиция и ФБР.

Претърсени били над 40 жилища в Испания, Италия, България и Латвия. Повече от половината обиски били проведени в балтийската република.

В Латвия и Великобритания били задържани по шестима души. Четири ареста били направени в Испания и по един в Португалия, Полша, САЩ и Австралия, съобщи Европол.

Групата изпирала пари, откраднати от хакери с помощта на зловреден софтуер. Тя ги прехвърляла между стотици банкови сметки по света.

Групата включвала граждани на Русия, Латвия, Грузия, България, Румъния и Белгия, сочат данни на американското министерство на правосъдието. Тя откраднала пари от хора в САЩ и европейски държави.
Задържаният в Съединените щати в рамките на международната операция е руснакът Максим Бойко, съобщи още американското правосъдно министерство, цитирано от ТАСС.

30-годишният Бойко бил арестуван още в края на март при посещение в САЩ. Още тогава му били повдигнати обвинения.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини