Щабът: Виждаме разколебаване в хората по отношение на дисциплината (на живо)

Очакваме атаки, но мерките са еднакви за всички, каза здравният министър Костадин Ангелов. Няма да има нови мерки, но ще има проверки за спазването на сегашните. Органите на РЗИ ще извършват проверки, колкото и да са уморени, ще работят през нощта. Ако в заведение бъде установено неспазване, те ще издадат предписание. Ако предписанието не бъде спазено, заведението ще бъде затворено, категоричен бе министър Ангелов. 

Още когато започна тази епидемия, казахме, че ще спечелим тази битка с разум и дисциплина. Колкото повече време минава, виждаме разколебаване в хората по отношение на дисциплината. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг на Министерство на здравеопазването и Националния оперативен щаб.

Той подчерта, че според броя на заразените в страната се наблюдава тенденция на покачване на новозаболелите. Според него здравната система разполага с легла на национално ниво.

"Ако разгледаме нещата по области, ще видим, че започваме да чувстваме затруднения. Те се дължат на няколко основни неща. Първото - българите сме разумни хора, но не всички спазваме мерките, каквито са разписани. Нашите мерките са достатъчно леки. Най-важната от тях е носенето на маски. Тъй като наблюдаваме липсата на дисциплина и неспазването на тези мерки, ще завишим контрола", обяви Ангелов.

Контрол ще се осъществява ежедневно, дори и през нощта, от всички институции на места, където има струпване на хора. В това число влизат моловете, нощните клубове, заведенията.

"По отношение на числата - 1380 са хоспитализирани, 67 са в интензивни отделения. Към днешна дата имаме 19% заетост от леглата за пациенти, които имат нужда от лечение без дихателна реанимация и 6% за пациенти в тежко състояние и с нужда от дихателна реанимация", обяви още здравният министър. 

Проф. Ангелов подчерта, че заразените медицински служители до момента са 1440. За последното денонощие случаите на новозаразени медици са 25. 394 са активните случаи на медици, от тях на домашно лечение са 327, в лечебни заведения са 60, каза още Ангелов. Само 7 са в интензивни отделения. Излекуваните медици до момента са 1030, починалите - 16.

Доц. Кунчев анализира числата. Процентът на положителните тестове дневно се увеличава, обясни той със сезона и по-целенасовеното тестване.

Министър Вълчев изнесе данни за образователната система. Карантинираните са 5 на 1000, които не учат. Целта е максимално да се осъществява обучението в реална среда. Това е предизвикателство за образователните системи във всички страни. Няма формула, избраната в България позволява все пак децата да не са с маски в час. Толкова по-важно е децата да бъдат научени да спазват мерките. Има шанс годината да премине 96-97% присъствено. Това е не само заради коронавируса, а и заради настъпващите сезонни грип и грипоподобни заболявания. Заради принципа на предпазливост такива ученици също няма да бъдат допускани в училище. Има вече такива клъстъри, каза Вълчев, като призова учителите и училищния персонал да спазват указанията. Самите мерки се вземат според конкретната ситуация. Той препоръча отлагането на училищните екскурзии за пролетта.

Двете големи училища в Търговище са затворени за два дни за дезинфекция. През това време ще излезат резултатите от направените тестове и след това ще се преценя дали всички ще минат на дистанционно обучение.

Здравната ни система реагира адекватно и навременно. В София, където има най-много случаи, се увеличават болничните легла с 20. Не е казано, че в ковид отделенията могат да работят само инфекционисти, засега системата не е натоварена.

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Bo
    boco vid
    3 0
    10:40, 15 окт 2020
    Шайката е пълен провал.
  • 2
    На
    Надя
    5 0
    10:47, 15 окт 2020
    Ами никой не ви вярва вече! Затова не се спазват мерките. Този ваш модерен вирус съществува само в медиите! Ние си го наричаме грип. Като сте толкова загрижени за нас, направете здравеопазването безплатно. Както беше едно време! Сега плащам здравни осигуровки всеки месец и като ми се наложи да отида на лекар пак плащам.
    Вие налагате диктатура!
    Погазвате и съществено ни ограничихте основни човешки права и свободи.
    Служите на външни сили!
  • 3
    Сестрата на Кристиано Роналдо - Катя Авейро, публикува интересна публикация в Instagram след положителната проба на брат си.
    Португалецът научи новината на 13 октомври и ще пропусне няколко мача на своя Ювентус, като не е сигурно дали ще излезе срещу Барселона в първия мегасблъсък от Шампионска лига.
    Катя написа, че пандемията е най-голямата измама, която тя е виждала:
    "Ако Кристиано Роналдо трябва да събуди света, трябва да кажа, че този португалец наистина е пратеник на Бог. Благодаря! Вярвам, че днес хиляди добри хора ще повярват също толкова много в тази пандемия, в тестовете и в предприетите мерките, колкото мен. Най-голямата измама, която съм виждала, откакто съм родена.
    Фраза, която прочетох днес и аплодирах на крака: "Стига с този свят на куклен театър". Някой да ви отвори очите, моля".
  • 4
    Ан
    Анонимен
    2 0
    18:15, 15 окт 2020
    Духайте го долни продажници!!! Вие работите срещу хората! Долни слуги на тайното правителство!!!
  • 5
    Да
    Дамян
    1 -1
    20:45, 15 окт 2020
    Всеки има право да не вярва,че има коронавирус и да не се пази,съответно и да не пази другите.Но нека заяви,че отказва лечение,ако, недай си боже, го пипне.
Последни новини