Отровите, които купуваме заедно с храните

Те могат да причиняват рак и да влияят на гените: има вещества, вредни за здравето, които се съдържат в много опаковки на храни. Затова експертите настояват за тяхната забрана.

Потребителските съюзи в Германия настояват за цялостна забрана на вредните вещества в опаковките на храните, както и в съдовете за хранене и готвене.

"Тези канцерогенни вещества нямат място в опаковките на храните", заяви ръководителят на Федерацията на германските потребителски организации Клаус Мюлер в интервю за вестниците от медийната група “Функе”. Политиците трябва да "действат спешно и да издадат ясни забрани за подобни групи вещества", категоричен е той. 

Искане за общоевропейски правила​

Освен за забрана на опасните за здравето вещества, Мюлер настоява и за въвеждане на общоевропейска процедура за лицензиране на опаковките. „Преди опаковките да стигнат до пазара, тяхната безвредност трябва да бъде доказана и потвърдена от независим орган на Европейския съюз”, смята шефът на потребителските организации.  

През лятото Европейският парламент (ЕП) поиска от Европейската комисия (ЕК) широкообхватен план срещу токсичните химикали в околната среда. Много ежедневни продукти съдържат вещества, някои от които са вредни за човешкото здраве дори и при ниска концентрация, се аргументираха тогава евродепутатите.

Опасен ли е бисфенол А?

Според Европарламента, в бъдеще трябва да бъдат забранени цели групи вещества, като бисфенол, и по-конкретно бисфенол А (BPA), който е класифициран като особено тревожен. Веществото се използва в производството на пластмаси и се съдържа в ежедневни продукти като бутилки за пиене, консерви или опаковки за храни. През 2017 година Европейската агенция по химикали включи BPA към “веществата кандидати, пораждащи сериозно безпокойство (SVHC), поради неговите токсични за репродуктивността свойства”.

От 1 юни 2011 година бисфенол А е забранен за употреба при производството на шишета за кърмачета в страните от ЕС. През 2012 година американската Агенция за контрол на храните и лекарствата също забрани използването на BPA при производството на бутилки за бебета под 12-месечна възраст.

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бр
    Браво
    5 0
    15:40, 8 окт 2020
    Ето такива статии трябва да четем повече, а не само за Коронавирус.
    От отровната храна, която ядем ще се разболеят и умрат повече хора отколкото от Ковид! Ядем не храна, а отрова! И мисля, че това е умишлено. Когато правителствата по света забранят вредните съставки, Е-та и ГМО-та в храните, тогава ще повярвам, че ги е грижа за нас и ще повярвам в Коронавируса.
Последни новини