НАСА планира мисии до Венера за търсене на извънземен живот

Американското космическо ведомство разглежда възможността за отправяне на една или две мисии до Венера до месец април 2021 година за търсене на извънземен живот, съобщи Ройтерс.

Според агенцията става дума за мисиите "Да Винчи" и "Веритас", които през месец февруари влязоха в списъка на четирите кандидати, подбрани от ръководството на НАСА за получаване на финансиране от 500 милиона долара.

"Да Винчи" е най-логичният вариант, ако искаме да проверим дали съществува живот на Венера, след като в атмосферата й беше открит фосфин",заяви Дейвид Грийнспун, американският астробиолог от Планетологичния институт гр.Тусон, щата Аризона.

По-рано в медиите се появи информация, че международна група учени е открила в атмосферата на споменатата планета фосфин - безцветен отровен газ, който може да има биологичен произход. На Земята той се отделя от някои бактерии по време на жизнените им процеси. Ръководителят на НАСА Джеймс Брайдънстайн призова изследването на Венера да стане приоритетно за американското космическо ведомство.

"Да Винчи" е спускаем апарат, който ще изучи химичния състав на атмосферата на Зорницата по време на 63-минутното си спускане до нейната повърхност. Планетолозите се надяват, че тази сонда ще им помогне да установят как атмосферата си взаимодейства с почвата от повърхността на Венера и дали съществуват вулкани в недрата й. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини