ВОЛЯ с тениски "Аз съм Марешки", БСП настоя да бъде оттеглен като зам.-шеф на НС

"Долу ръцете от г-н Марешки", това заявиха в декларация в пленарната зала от параламентарната група "ВОЛЯ - българските родолюбци". Депутати от партията излязоха на трибуната, облечени в бели тениски с надпис "Аз съм Марешки".

Поводът е присъдата от 4 години затвор на втора инстанция за изнудване и рекет за лидера им Веселин Марешки, който е и зам.-председател на парламента.

"Преди два дни цяла България стана свидетел как беше направен опит да бъде очернен един достоен човек, да бъде употребен един почтен политик и предприемач. Задкулисието показва безсилието си да накаже истинските виновници. ПГ на партията категорично се противопоставя на атаката срещу човек, създал хиляди работни места, започнал сам борбата срещу картелите", обяви депутатът Пламен Христов, цитиран от БТА.

Той призова политическите партии и хората да не се поддават на манипулациите.

"Няма да допуснем някой да лъже Брюксел и да жертва един човек. Тези, които сега злорадстват, да осъзнаят, че така подкрепят система, срещу която уж протестират", предупреди представителят на ВОЛЯ.

"Не бързайте да се радвате, през годините много се радваха, че чрез мръсни номера са успели да ни забавят, но не успяха да ни спрат", декларира още Христов.

И подчерта, че само за два месеца повече от 160 хиляди българи са застанали зад кампанията на Марешки за безплатни лекарства за пенсионерите.

"Кой се страхува от ВОЛЯ, дали саморазправата с една млада партия е правилният път към промяната, за която всички говорят - не. ВОЛЯ иска в политиката, в управлението да има хора, които дават, а не грабят", обобщи Христов.

БСП: Или оставете стола на зам.-председателя празен, или посочете друг човек

От БСП обаче настояха Веселин Марешки да бъде оттеглен като зам.-председател на Народното събрание заради получената ефективна присъда. В декларация зам.-председателят на парламента от левицата Кристиан Вигенин предложи две възможни решения - едното към ВОЛЯ, другото към ГЕРБ.

"Присъдата на присъдружния на ГЕРБ Марешки е поредно потвърждение за политическата кома, в която това Народно събрание е изпаднало. Тази присъда обаче е петно върху институцията Народно събрание. Тя остава и в съзнанието на гражданите, и в историята на Народното събрание", заяви Вигенин.

Предлагаме ПГ на ВОЛЯ да се възползва от предвидените в правилника на Народното събрание възможности да оттегли Веселин Марешки като зам.-председател на НС и или да остави стола празен, или да посочи друг свой представител. Когато последната инстанция се произнесе и ако г-н Марешки бъде оправдан, може да заеме отново мястото си. Ако тази стъпка не бъде предприета от председателя на ПГ на ВОЛЯ, от БСП настояха председателят на Народното събрание да защити авторитета на парламента и чрез ПГ на ГЕРБ да бъде внесено искане за освобождаване на Марешки от поста.

"Разбираме колко чувствителен е този въпрос и как политическите сделки и сметки може да не излязат. Разбираме, че злощастният проект за нова Конституция стана възможен именно благодарение на подписите на депутатите от ВОЛЯ и на Веселин Марешки. Без ВОЛЯ днес нямаше да има и заседание на НС", коментира Вигенин.

Той припомни, че в този парламент управляващите са си позволили да отнемат представителната функция на зам.-председателя на парламента Валери Жаблянов заради изразени от него мнения.

"Ако изразено мнение, което не харесвате, е повод да бъде отстранен заместник-председател на НС, ефективна присъда от четири години за рекет и изнудване съвместима ли е с този пост", попита Вигенин. И посочи, че от БСП очакват незабавни действия от двете парламентарни групи.

Зам.-председателят на ПГ на ВОЛЯ Кръстина Таскова обаче възрази, че председателят на парламента трябва да прави забележка, когато в тази зала от БСП говорят по този начин не само срещу зам.-председател на НС, но и срещу бизнесмен, плащал толкова много данъци. По думите й БСП са едни кукловоди на картела в Народното събрание с години наред и веднага скачат по единствения човек, който се бори срещу него.

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    3,
    3,14
    3 -1
    13:07, 16 сеп 2020
    Щом като и те са Магарешки и те в затвора заедно с него!
  • 2
    Б
    Б
    3 -1
    14:00, 16 сеп 2020
    Почтен човек?????? !!!!!!!! Ей, няма такава държава!
  • 3
    Уъ
    уътуттр
    1 0
    17:54, 16 сеп 2020
    Здравейте продажни $утки много се радвам че смешната ви партийка ще отсъства от парламента следващите избори а магарето шеф на процесията ще е при бай Ставри
  • 4
    Па
    пародия на държава
    0 0
    18:37, 16 сеп 2020
    Запомнете лицата на тези мъжки и женски прoститутки.
Последни новини