Първият пролетен полет пристигна в Антарктида при мерки срещу коронавируса

Първият пролетен полет от САЩ пристигна днес в Антарктика след месеци на зимен мрак, при специални мерки, за да бъде предотвратено пренасяне на новия коронавирус, предаде Асошиейтед прес.

Антарктида е единственият незасегнат от пандемията континент и се полагат усилия вирусът да не достигне и до него.

Самолет на военновъздушните сили на САЩ излетя по-рано днес от град Крайстчърч, Нова Зеландия, с общо 106 души на борда - пътници и екипаж. Новопристигналите ще заменят персонала на американската мисия на Антарктида, който прекара зимата там в намален състав.

Заради силни бури полетът бе отложен с три седмици, в резултат на което хората на борда ще останат общо шест седмици под карантина.

Членовете на екипажа прекараха четири дни в изолация в Сан Франциско, а след това - пет седмици в Нова Зеландия, като през това време бяха подложени на тест за коронавируса на няколко пъти. След като хората от самолета пристигнаха в станция Макмърдо, беше обявен жълт код за готовност, което означава, че всички ще носят маска в продължение на две седмици.

"Педантични сме, за да гарантираме, че нищо няма да се случи", каза Тони Джърман, представител на антарктическата програма на САЩ в Нова Зеландия. Той уточни, че ако вирусът все пак се появи на станцията, вече са подготвени процедури за изолиране и тестване на всички заразени.

Отлагането на полета през последните седмици обаче показва колко трудна може да бъде бързата евакуация на тежко болни. Екипът на американската станция е имал нужда от повече от една седмица, за да разчисти пистата за самолета "C-17 Globemaster", изпълнил първият американски полет до Антарктида от началото на май, отбелязва АП.

САЩ, Китай, Русия и други страни работят заедно тази година, за да гарантират, че новият коронавирус няма да достигне Антарктида. Всички те планират да поддържат персонала на своите станции в намален състав. Това лято американската станция ще посрещне не повече от 450 души - около една трета от обичайната численост.

Някои планирани изследвания и строежи ще бъдат отложени. Основната цел е обектите да продължат работа и да се подготвят за следващата зима, като в същото време извършат някои изследвания, обясни Джърман.

"Шоуто трябва да продължи", каза той в заключение.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини