Трима физици получиха 3 млн. долара награда за тестването на гравитацията

Екип от физици получи 3 милиона долара за тестването на закона на гравитацията, както никога досега.

Ерик Аделбергер, Йенс Гундлах и Блейн Хекел спечелиха наградата за фундаментална физика през 2021 г. "за прецизни фундаментални измервания, които проверяват нашето разбиране за гравитацията, изследват естеството на тъмната енергия и установяват граници на съединенията с тъмната материя", обявиха днес представители на наградата "Пробив" ( 10 септември).

Триото, ръководители на изследователската група Eöt-Wash от Университета във Вашингтон в Сиатъл, е създало оборудване, достатъчно чувствително за измерване на гравитацията, най-слабата от четирите основни сили на природата, на невероятно къси разстояния. Подобна работа е помогнала да се оформи физическото разбиране за Вселената.

Обратният квадратен закон на Исак Нютон гласи, че гравитационната сила между два обекта е пропорционална на квадрата на разстоянието между тях. (Ако разстоянието между обектите се удвои, гравитационното привличане намалява четири пъти.)

Законът за обратния квадрат е оцелял досега при всеки тест. Но физиците го изследват във все по-малки и по-малки мащаби, защото нарушаването му там може да разкрие "нова физика" - допълнителните измерения, предвидени например от теорията на струните.

Измерванията на Аделбергер, Гундлах и Хекел и техните колеги наскоро показаха, че законът на обратния квадрат е валиден дори за обекти, разделени само с 52 микрона, "установявайки, че всяко допълнително измерение трябва да бъде свито с радиус по-малък от 1/3 диаметъра на човешки косъм", написаха представители на Breakthrough Prize в днешното съобщение за наградата.

Наградата за пробив в науката и математиката е основана през 2012 г. от Марк Зукърбърг и Присила Чан, Сергей Брин, Ан Войчики и Юрий и Джулия Милнър. Годишните награди имат за цел да стимулират новаторски изследвания в областта на науките за живота, математиката и фундаменталната физика и да вдъхновят децата да продължават кариера в областта на науката и технологиите, заявиха представители на Breakthrough Prize.

Наградата за пробив е най-голямата в науката, като всяка от тях струва три пъти повече от Нобелова награда. (Нобел в наши дни носи парична награда от 9 милиона шведски крони, около 1 милион щатски долара по текущи валутни курсове.) Четири награди за пробив за 3 милиона долара бяха връчени тази година в областта на науките за живота, една за математика и две за фундаментална физика.

Физикът от Тексаския университет Стивън Уайнбърг спечели втората награда за физика, специална награда за пробив, почитаща неговото "непрекъснато лидерство във фундаменталната физика, с широко въздействие върху физиката на елементарните частици, гравитацията и космологията и за комуникационната наука за по-широка аудитория."

Уайнбърг също има Нобел за физика през 1979 г., заедно с Шелдън Лий Глашоу и Абдус Салам, за "принос към теорията на единното слабо и електромагнитно взаимодействие между елементарните частици", както отбелязва резюмето за тази година за Нобел.

Фондация Breakthrough Prize тази година присъди и няколко по-малки награди на изследователи в ранна кариера, като общата сума на портфейла достигна 21,75 милиона долара. Наградите бяха обявени днес. Можете да научите повече за тях тук.

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пе
    Пешо
    0 0
    07:22, 15 сеп 2020
    Те за това говорих. Астроном физическа мафия

Още новини

Последни новини