Интерактивна карта показва къде е бил вашият дом на Земята преди 750 млн. години

Земята, с нейните познати континенти, подредени в стабилната конфигурация, която познаваме и обичаме, не винаги е изглеждала така.

Някога тези познати очертания са били заедно в суперконтиненти, които са се напукали и са се отдалечили един от друг, като многократно се събирали отново през 4,5-те милиарда години история на нашата планета.

Местоположението на вашия роден град е обиколяло доста по света през цялото това време. И благодарение на интерактивния сайт Ancient Earth Globe можете да проучите колко много се е променило това местоположение в продължение на стотици милиони години.

Ancient Earth Globe  е пуснат преди няколко години от палеонтолога Ян Уебстър. Той съчетава палеогеографски карти, разработени като част от проекта PALEOMAPS, ръководен от геолога и палеогеограф Кристофър Скотезе, както и данни от GPlates, хранилище с отворени източници на геонаучни данни.

"Въпреки че тектоничните модели на плочите дават точни резултати, трябва да гледате на графиките като на приблизителни (очевидно никога няма да можем да докажем с точност). В моите тестове открих, че резултатите от модела могат да варират значително. Избрах този конкретен модел, тъй като е широко цитиран и обхваща най-голям период от време", пише Уебстър.

С комбинирания инструмент можете да върнете времето на Земята назад със 750 милиона години. Това не е цялата история на планетата, но обхваща четири суперконтинента - Панотия, Гондвана, Лаурентия и Пангея.

Когато отворите картата, тя по подразбиране е преди 240 милиона години - периодът на средния триас, когато доминира Пангея - последният суперконтинент преди света, какъвто го познаваме. По това време животът се възстановявал от опустошителното Перм-Триаско изчезване около 10 до 12 милиона години по-рано и динозаврите и бозайниците отново процъфтявали.

Можете да изследвате как е изглеждал светът по време на различни събития от падащото меню вдясно, въпреки че част от информацията може да е остаряла вече.

Но можете също да изберете свои дати от падащото меню в центъра.

В горния ляв ъгъл  текстовото поле ви позволява да въведете местоположение, което след това можете да проследявате през епохите, като виждате границите на днешната Земя.

Всъщност е забавно и малко страшно да върнете времето назад и да видите родния си град дълбоко под вълните или постепенната поява на планинските хребети, които познавате. Това е хубаво напомняне, че нищо - дори тази наша красива планета, не остава същото.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини