Samsung продаде LCD бизнеса си в Китай за $1 млрд.

Пазарът на LCD панели постепенно залязва заради новите, по-добри технологии при дисплеите. Въпреки това, все още има доста солидни средства в сегмента, както показва последната сделка на Samsung. Корейската компания е продала завода си за LCD панели в Китай за $1 млрд., съобщава SamMobile.

Става дума за завода в Сужоу в източната част на Китай. Той представялва голяма част от LCD бизнеса на Samsung, който компанията постепенно заменя с OLED панелите си. Купувач е CSOT (China Star Optoeletronics Technology). Тя е придобила 60% от завода, а компанията-майка – още 10%. Останалите дялове скоро ще бъдат продадени на общината на Сужоу. Samsung ще вземе и 12.33% дял в TCL на стойност $739 млн. като част от същата сделка.

Това е доста положителен развой на събитията за Samsung. Бизнесът с LCD панели изглеждаше като губещ още от пролетта. Тогава компанията затвори завода заради коронавируса и съкрати 1700 души. Миналата година този завод е генерирал 27% от производството на LCD за компанията. Все пак 2020 г. също доведе до увеличаване на интереса към LCD заради повечето инвестиции в устройства и телевизори покрай ограничителните мерки и първоначалните очаквания за Олимпиадата в Токио.

Сега спортното събитие отложено за догодина, а икономиката е нестабилна. Затова надеждите за нов ръст на интереса към LCD устройсва не са големи. Това прави продаването на завода стъпка в правилната посока за Samsung, която е направена в подходящ момент.

Източник: digital.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини