Почина "железният мениджър" на Fiat

Чезаре Ромити, дългогодишният топ мениджър на на италианския автомобилостроител Фиат (Fiat), почина на 97-годишна възраст в Милано, предаде ДПA.

Представител на градския съвет потвърди днес смъртта му пред ДПА. Италианските медии съобщиха, че бизнесменът е починал вкъщи през нощта.

Ромити беше дясната ръка на Джани Аниели, наследника на династията на Фиат и главен изпълнителен директор на компанията от 1976 до 1996 година и президент от 1996 до 1998 година.

Той ще бъде запомнен с това, че спечели тежкия трудов спор със синдикатите през 1980 година и беше начело на компанията в период на нараснали продажби и печалба през 80-те години на 20 век.

Въпреки това Ромити беше подложен на критики заради стратегията за диверсификация, която отдалечи Фиат от основния бизнес за производство на автомобили, проправяйки пътя за кризата, която порази компанията в края на 90-те години и началото на новия век.

Фиат оцеля, но сега е много по-малък играч на пазара в Италия и Европа като част от по-голямото обединение Фиат-Крайслер (Fiat - Chrysler), което сега е в процес на сливане с Пе Ес А (PSA) - собственика на Пежо (Peugeot), Ситроен (Citroen) и Опел (Opel).

След като се оттегли от Фиат, Ромити стана президент на Ере Чи Есе Едитори (RCS Editori), издателската къща на най-големия всекидневник в Италия "Кориере дела Сера".

Той имаше бизнес интереси и в строителството, летищата и модната индустрия, контролирайки италиански конгломерат, който притежаваше модна къща Валентино (Valentino) от 1998 до 2002 година.

"Кориере дела Сера" отдаде почит на бившия си шеф, наричайки го железния мениджър, а новият ляв вестник "Домани" го описа като главния изпълнителен директор на италианския упадък.

Президентът на Италия Серджо Матарела нарече в изявление Ромити "важен протагонист на противоречив и изпълнен с предизвикателства период" за промишлените отношения и италианския капитализъм. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини