Медът е по-ефективен от антибиотиците в лечението на кашлица и настинка

Медът отдавна е известен като средство за лечение на кашлица, болно гърло и настинка.

Но едва сега учени демонстрират, че той е по-ефективен от антибиотиците и останалите, продавани без рецепта, лекарства за лечение на посочените болежки.

Експерти от Оксфордския университет твърдят, че лекарите трябва да препоръчват на пациентите си лъжица мед, вместо да им предписват антибиотици.

Те разгледали изследвания, сравняващи ефективността на меда с тази на лекарствата против кашлица, антихистамините и болкоуспокояващите.

Оказало се, че медът се справя по-добре с туширането на симптоми, като кашлица, болно гърло и запушен нос – и за разлика от лекарствата няма старнични ефекти.

Медът бил с 36% по-ефективен в намаляване честотата на кашлицата, в сравнение с най-често предписваните лекарства и намалил тежестта на кашлицата с 44%.

Били открити доказателства, че медът намалява времето за възстановяване от инфекции на дихателните пътища с до 2 дни.

Наречен “нектарът на боговете”, медът е евтин, леснодостъпен и на практика няма странични ефекти. Авторите твърдят, че използването на мед за лечение на инфекции намалява употребата на антибиотици, а следователно и риска от развитие на антибиотична резистентност.

Експертите са все по-разтревожени, че лекарите твърде често изписват излишно антибиотици за кашлица и настинка - състояния, причинявани от вируси.

Инфекциите на дихателните пътища са най-честата причина за изписване на антибиотици. Но тъй като голяма част от тях са причинени от вируси, изписването им е неефективно и неподходящо.

Медът отдавна е известен като домашно средство за лечение на кашлица, но досега липсваха доказателства за ефективността му при лечение на инфекции на дихателните пътища.

Учените от Оксфорд разгледали 14 изследвания с общо 1 761 участници, за да определят въздействието на меда при случаи на инфекции на горните дихателни пътища.

Открили, че медът е по-ефективен в облекчаване на симптомите – особено честотата и тежестта на кашлицата. В случая с антихистамина дифенхидрамин, медът е “значително по-добър”, тъй като намалява силата на кашлицата с 50%.

Две от изследванията демонстрирали, че симптомите се задържали с два дни по-малки сред лекуваните с мед.

Мед не бива да употребяват хора, алергични към продукта и деца под 1 година, заради риска от бактерии, произвеждащи токсини в бебешките черва, които могат да доведат от ботулизъм.

Източник: dailymail.co.uk

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини