11 °C

След месец на протести Борисов обяви, че иска нова Конституция и свикване на Велико Народно събрание

След повече от месец на протести с искане за оставката му премиерът Бойко Борисов обяви, че предлага свикване на Велико народно събрание, което да въведе редица съществени промени в Конституцията. Той направи заявката в обръщение, разпространено от правителствената пресслужба.

"Време е за отговорност и решителност! Време е не само за смяна на политическата система, а за рестарт на държавата. Необходимостта от рестартиране на политическия модел не може повече да се отлага във времето! Единството, държавността и стабилността на страната за мен не са просто думи - те са основата, от която съм тръгвал за всяко свое решение", заявява министър-председателят.

Премиерът предлага свикване на Велико народно събрание (ВНС), което да въведе промени в Конституцията, като от изброеното от него се вижда, че възприема част от исканията на политическите си опоненти.

"В момента, в който Народното събрание вземе решение да се произведат избори за Велико народно събрание съгласно чл. 160 на Конституцията, аз ще се оттегля от поста на министър-председател в същия ден", заявява Бойко Борисов.

Предложенията за промяна в Конституцията са за:

Броят на народните представители да бъде намален наполовина - от сегашните 240
на 120;
при ВНС броят на народните представители да бъде намален - от 400 на 280;
Отделни съвети на съдии и прокурори

"Ще предложим прекратяване на Висшия съдебен съвет (ВСС) и създаване на Съдебен съвет на съдиите и на Съдебен съвет на прокурорите (тази идея бе залегнала в опита за правосъдна реформа на Христо Иванов, когато бе ресорен министър във втория кабинет "Борисов" - б.р.). Двата съвета ще решават отделно кадровите въпроси, свързани със съдиите, от една страна и прокурорите и следователите, от друга", заявява днес премиерът Борисов.

Предложението е в Съвета на съдиите да се избират 7 членове от професионалната общност, т.е. от самите съдии и 6-има от Народното събрание, избрани с мнозинство от две трети. Членовете по право ще са председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Борисов посочва, че предложението е в съответствие с препоръките на Европейската комисия за демокрация чрез право - т.нар. Венецианска комисия, която е консултативен орган към Съвета на Европа, членовете на Съдебния съвет на съдиите.

Идеята е двата съвета да имат и отделни инспекторати, а не както в момента има един Инспекторат на ВСС. Всеки от двата органа ще се състои от главен инспектор и петима инспектори.

Сред предложенията е и да се въведе институтът на индивидуалната конституционна жалба, казва още Борисов.

По-къс мандат на главния прокурор

Министър-председателят предлага и по-къс мандат на "тримата големи" в съдебната власт - главния прокурор и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд. ОПредложението е за мандат от 5 години, вместо досегашните 7.

"Ще предложим главният прокурор на всеки шест месеца да бъде изслушван от Народното събрание и докладът му да бъде приеман. Докладът обхваща прилагането на закона за дейността на прокуратурата и разследващите
органи", заявява Борисов. Сега главният прокурор дава отчет пред депутатите веднъж годишно.

Предлага се и Народното събрание да може да изслушва главния прокурор и по въпроси, свързани с конкретни наказателни производства, след разрешение на наблюдаващия прокурор.

"Ще предложим да се ограничат правомощията на министъра на правосъдието само до това да предлага проекти на бюджети на съответните органи и да управлява недвижимите имоти на съдебната власт", заявява още Борисов.

Възможно ли е свикването на ВНС

Според Конституцията решението за избор на Велико Народно събрание се взима с мнозинство две трети от общия брой на народните представители - 160. Управляващата коалиция - ГЕРБ и "Обединени патриоти" имат общо 116 гласа, което означава, че ще е нужна подкрепа и от останалите парламентарни групи.

Президентът насрочва избори за Велико Народно събрание в тримесечен срок от решението на Народното събрание.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ек
    Експерт
    6 -4
    12:53, 14 авг 2020
    Вижте му само изражението !Озлобен, уплашен, неадекватен , но НАГЪЛ до край.Много старата идея за ВНС / очевидно изровена от Барни ръбъла / ще му гарантира ЧЕ ТОЙ ЩЕ ПРАВИ ИЗБОРИТЕ ПО СТАР , ИЗПИТАН НАЧИН , а именно:
    1.Разкешване в невиждани размери на мургавия етнос, който не се гнуси от нищо, щом има кинти;
    2.Разкешване до дупка на цялата НЕГОВА ,лично назначавана администрация по министерства, комисии и други;
    3.Включване на още полиция и още насилие над хората по протестите , а също така и провокатори / по стар ченгеджийски маниер/ , за да се разбие протеста на враждуващи групи.
    ВЪРВИ СИ С МИР ТОЛУПЕ !ВЗИМАЙ СИ ФАМИЛИЯТА И ОТПРАШВАЙТЕ НЯКЪДЕ ДАЛЕКО ОТ БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРОУБИЕЦО!
    • Фи
      филиппешев
      3 -1
      13:30, 14 авг 2020
      Па ти да не си много хубав ...
    • Па
      Паметлив
      0 0
      02:24, 15 авг 2020
      Експерт, наистина изглежда така както си го описал,само грешиш в инициатора на идеята за ВНС ,не е Барни,надценяваш този екземпляр,водещ се министър на правосъдието. Истинският инициатор е главният хидроинженер на републиката,собственика на ТЕЦ-Варна,агент Сава,почетния председател на ДПС , той е.......,неговото име е ......Ахмет Доган. Медиите , не тези които се водят "национални" много бързо разкриха че идеята за ВНС е претоплена манджа от Барба Ганьос -повелителя на чекмедже банк за да се задържи на власт и чрез купуване на избори като увеличи заплатите на раздутия държавен сектор и на съдружниците олигарси и така да си спечели още един мандат за замитане на кражбите. Предлагам ви един линк за да разберете КОЙ е ортакът на Бойко и думите на БМБ изглеждат като копи пейст на речта на Доган. https://frognews.bg/novini/dsp-otgovori-ideite-borisov-sas-stara-rech-dogan.html
  • 2
    Хр
    Христов
    4 -1
    13:15, 14 авг 2020
    Ха да ни е честита чисто новата конституция,изработена от видните и честни юристи Данчо Ментата,Хамид Хамид,Мента Стоянова,Маноил Манов,Славчо Трифонов и пр. под методическото ръководство на Каскета и Ръбъла!!!
    Проекта ще бъде на ГЕРБ и ще се вземат решения свързани с този проект в НС дирижирано от ГЕРБ.Вчера ГЕРБ и най вече БМБ показаха,че не зачитат сегашното НС.
    Хората им искат оставката,те готови да разказват нова приказка със старите герои.
  • 3
    Т
    Т
    4 -1
    13:46, 14 авг 2020
    Българска му работа,та нали за това се борим от години насам.Пак недоволни,нали искаме депутати наполовина и промени в правосъдието и изборната система.Оставка в момента нищо няма да промени,нови избори и всичко по старому
  • 4
    12
    123
    2 0
    14:26, 14 авг 2020
    Борисов се предаде. Протестиращите победиха.
Последни новини