24 °C

2750 тона амониев нитрат, взривил се в Бейрут, били предназначени производство на експлозиви в Мозамбик

2750 тона амониев нитрат, конфискувани през 2014 г. на пристанището в Бейрут, били предназначени за завод за промишлени експлозиви в Мозамбик. Този извод следва от документите, предоставени от бившия капитан на кораба Rhosus Борис Прокошев. Именно в склада с амониев нитрат избухна мощната експлозия на 4 август, която засегна около половината от територията на Бейрут.

Документът сочи акционерното дружество "Рустави Азот" за доставчик на товара, а Международната банка на Мозамбик - за получател, пише Медиазона.

Графата „Уведомяване за пристигане“ посочва мозамбикската компания Fabrica de Explosivos, която е специализирана в производството на експлозиви за комерсиални цели, в частност за строителството. Освен в Мозамбик, компанията работи в Замбия, Демократична република Конго и Малави.

Как корабът заседнал в Бейрут

Rhosus плавал от Грузия до Мозамбик. Корабът под молдовския флаг транспортирал 2750 тона амониева селитра. През септември 2014 г. направил непредвидено спиране в Бейрут поради проблем на борда. 

Корабът бил фактически изоставен от собственика му Игор Гречушкин, родом от Хабаровск, живеещ в Кипър, и бил арестуван.

Прокошев обяснява, че корабът е влязъл в Бейрут, тъй като собственикът на кораба е решил да вземе допълнителен товар и да спечели допълнителни пари, но се оказал твърде тежък. Гречушкин "не платил глобата, неустойка за отказ на товари и неплащане на пристанищни такси", поради което корабът и екипажът били арестувани.

Моряците обвиняват Гречушкин, че е изоставил членовете на екипажа заедно с кораба. Поради това някои от тях не могли да се върнат в родината си почти една година, а ливанските власти просто не искали да плащат за поддръжката на кораба, каза Прокошев. Според него предишният екипаж на кораба напуснал заради неизплащане на заплати. Гречушкин не е платил на моряците, заседнали в Бейрут, каза Прокошев. Бизнесменът дори не им купувал храна, а служителите на пристанището спасявали моряците от глад.

Прокошев твърди, че всеки месец е писал писма до президента Владимир Путин, но нищо не последвало. Моряците не дочакали помощ и от руското консулство. В крайна сметка членовете на екипажа, заседнали в Бейрут, продали горивото от кораба и наели адвокат, благодарение на който се стигнало до освобождаването им от местните власти.

След като се върнал в Русия, Прокошев се опитал да съди Гречушкин, но по това време той вече се бил установил в Кипър.

"На мен лично (той дължи) $ 60 000. На старши механика - $ 50 000, на третия механик - около $ 20 000, на боцманат - около 10 000 долара. И знам, че когато той натовари тази селитра в Батуми, (клиенти от Мозамбик) му дадоха милион долара за транспорт. Предишният капитан така ми каза. И изведнъж след месец му свършиха парите. Между другото, самият кораб, ако бъде бракуван, е $ 350 000. Той просто реши да го остави и да вземе милиона", каза бившият капитан на Rhosus.

Сега стана известно, че в рамките на разследване на обстоятелствата около експлозията в пристанището в Бейрут кипърската служба за сигурност издирва руснакa, от когото е конфискуван корабa с взривилата се селитра.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
22 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
22 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
22 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
22 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
22 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
22 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
22 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
22 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
22 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
22 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
22 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
22 сеп 2020
Последни новини