28 °C

Протестът на туроператорите потушен с 10 млн. лв грантове

Парите ще се пренасочат от "Иновации и конкурентоспособност"

Правителството отпуска 10 млн. лв. за протестиращите втора седмица туроператори и турагенти, които поискаха да получават безвъзмездно до 10 процента от оборотите си за предходната година като помощ за силно пострадалия им бизнес заради спада на туристите в пандемията от коронавирус. Изчисленията на бранша бяха за грантове в размер на 155 млн. лв., но ще получат далеч по-малко от исканата сума.

Парите ще дойдат от Оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност", за която стана ясно, че има "такса успех" за одобряване на проекти, стигаща и до 60 на сто от отпусканото от еврофондовете съфинансиране. Общата стойност на програмата е 1.1 млрд. лв., от които са изхарчени много малко и сега се очаква да се ускори одобряването на проекти, анонсирано като антикризисна мярка 

"Това, което мога да направя, е 10 милиона лева да претрансформираме от Министерство на икономиката, защото там има такива заложени пари, които да отидете и да договорите с министъра на икономиката", заявил премиерът Бойко Борисов, който се срещна в понеделник  с представители на сдружението "Бъдеще за туризма", което за вторник бе насрочило втория си протест с искане за грантовете.

"Знаем, че този ресурс не може да покрие изцяло нуждите на сектора, изчислен от тях на около 155 млн. лв., но ние продължаваме работа по търсене на механизми за подпомагане на най-пострадалия сектор от нашата икономика", заяви вицепремиерът Марияна Николова, която след ремонта на кабинета пое и туризма. Тя и икономическият министър Лъчезар Борисов дадоха пресконференция

Вече има подготвени критерии за кандидатстване за този ресурс – при одобряване на проекта от техния Комитет за наблюдение и във възможно най-кратки срокове желаещите ще могат да подават искане в Министерството на туризма за финансиране, информира вицепремиерът. 

"Няма да има субективизъм, а ще има ясни критерии. Това е пилотна схема, с която предвиждаме да спестим 2 месеца от процеса на кандидатстване", допълни министър Борисов.

Помощта ще е до 10 процента от оборота на фирмата за 2019 г., каквото бе и искането на бранша. Очаква се схемата да заработи още през този месец. Мярката ще бъде в режим на de minimis, като държавна помощ, която не нарушава конкуренцията. 

Екскурзоводите обаче няма да могат да се възползват от тази мярка и за тях ще се търсят други мерки в помощ на бизнеса им. Предстоят разговори със социалния министър по детайлите за начините, по които ще се отпуска бъдещата помощ за екскурзоводите.

Представителите на Обединение "Бъдеще за туризма" определиха договорената сума като малка крачка, която обаче ще помогне на бранша да продължи напред и да се избегнат фалити.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  12
  123
  1 0
  23:27, 3 авг 2020
  Нищо не заслужава нашия туризъм.Тази година бях на нашето море и искрено съжалявам. 160 лв. на вечер без храна на прозорците нямаше комарници само три закачалки за дрехи в апартамент за четирима "кабелната" с 6 канала интернета супер слаб през деня и никакъв след 22ч.Бях платил предварително и си поисках парите защото уговореното по тел. не съвпада с реалното но ми отказаха категорично. НИКОГА ПОВЕЧЕ НА НАШЕТО МУТРО- ЛАЙНОМОРИЕ.Ако ще и хиляда лева за тестове и гориво ще дам но ще съм в Гърция.Пълни боклуци са нашите собственици по морето да мрът гладни.

Хороскоп за 24.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щадете нервите и здравето си. Гледайте на случващото се от към добрата му страна, защото със сигурност има такава. Ще ви се отдаде да намерите бързо решение на въпрос, имащ отношение към работата или бита ви. Бизнесмените ще подготвят или пристъпят към сделка или друга активност, носеща им добри доходи.
24 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Като истински прагматици, ще проучите възможностите, които имате и след това ще пристъпите към действие. Но не се ангажирайте с прекалено много задачи, за да не повишите напрежението и кръвното си. Бъдете по-внимателни към човек от обкръжението ви, той е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
24 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добрите оценки за работата ви ще ускорят издигането ви в службата. С делови нюх ще предпочетете сътрудничеството с човек, което ще ви бъде от полза. В добро настроение, сред познати и близки хора вечерта ще споделяте впечатленията, които имате от приключило пътуване.
24 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Превърнете работата си днес в удоволствие. Предпоставките за това са много добри. Съдействието на колегите ви може да ви се стори подозрително, но е искрено, повярвайте. Има “опасност” да се сбъднат и най-смелите ви мечти, за това внимавайте какво си пожелавате. В любовта ви очакват споделени радости.
24 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приемете предизвикателствата в живота си като средство да сте будни и в крак с новостите. Благоприятна развръзка на личен проблем ще ви успокои и зареди с добри очаквания. Ще си изясните важен за вас въпрос и ще получите възможност да осъществите плановете си. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период.
24 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
24 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Успешно ще придвижите напред делата си, така щото да доведат до финансово благополучие. Но това ще е съпроводено с напрежение и умора. Ще станете обект на внимание и интерес за някого и не бива да се показвате нервни. Повече се усмихвайте и работете върху себе си. Харесвани сте и това ви прави по-витални и добри.
24 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Въпроси, които не търпят отлагане ще бъдат на дневен ред. Възможно объркване ще ви накара да обмисляте ходовете си по-детайлно. Успехът ще насочи вниманието ви към факти, които до сега са ви убягвали. Все по-често ще се замисляте за цената на това, което правите и получавате.
24 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Промените, предизвикани от вас самите ще започнат да влияят и на обкръжението ви. Не винаги това ще им носи утеха, дори можете да станете обект на нездрав интерес от тяхна страна. Тихо приемете недоволството им и вярвайте, че работите в името на своето по-добро бъдеще.
24 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не по-малко имате нужда от спокойствие, затова не ставайте причина за дрязги и недоразумения днес. Не давайте обещания, които не сте в състояние да изпълните. Бъдете естествени и искрени, когато изразявате отношение към заобикалящите ви. Не се оправдавайте, а поемете отговорност за постъпките си.
24 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
24 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Приятно ви е да си мислите за предстоящата почивка, но засега трябва да се съсредоточите върху работата си. Не се преуморявайте и не поемайте чужди ангажименти. Вечерта прекарайте сред приятни за вас хора.
24 сеп 2020
Последни новини