Протестът на туроператорите потушен с 10 млн. лв грантове

Парите ще се пренасочат от "Иновации и конкурентоспособност"

Правителството отпуска 10 млн. лв. за протестиращите втора седмица туроператори и турагенти, които поискаха да получават безвъзмездно до 10 процента от оборотите си за предходната година като помощ за силно пострадалия им бизнес заради спада на туристите в пандемията от коронавирус. Изчисленията на бранша бяха за грантове в размер на 155 млн. лв., но ще получат далеч по-малко от исканата сума.

Парите ще дойдат от Оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност", за която стана ясно, че има "такса успех" за одобряване на проекти, стигаща и до 60 на сто от отпусканото от еврофондовете съфинансиране. Общата стойност на програмата е 1.1 млрд. лв., от които са изхарчени много малко и сега се очаква да се ускори одобряването на проекти, анонсирано като антикризисна мярка 

"Това, което мога да направя, е 10 милиона лева да претрансформираме от Министерство на икономиката, защото там има такива заложени пари, които да отидете и да договорите с министъра на икономиката", заявил премиерът Бойко Борисов, който се срещна в понеделник  с представители на сдружението "Бъдеще за туризма", което за вторник бе насрочило втория си протест с искане за грантовете.

"Знаем, че този ресурс не може да покрие изцяло нуждите на сектора, изчислен от тях на около 155 млн. лв., но ние продължаваме работа по търсене на механизми за подпомагане на най-пострадалия сектор от нашата икономика", заяви вицепремиерът Марияна Николова, която след ремонта на кабинета пое и туризма. Тя и икономическият министър Лъчезар Борисов дадоха пресконференция

Вече има подготвени критерии за кандидатстване за този ресурс – при одобряване на проекта от техния Комитет за наблюдение и във възможно най-кратки срокове желаещите ще могат да подават искане в Министерството на туризма за финансиране, информира вицепремиерът. 

"Няма да има субективизъм, а ще има ясни критерии. Това е пилотна схема, с която предвиждаме да спестим 2 месеца от процеса на кандидатстване", допълни министър Борисов.

Помощта ще е до 10 процента от оборота на фирмата за 2019 г., каквото бе и искането на бранша. Очаква се схемата да заработи още през този месец. Мярката ще бъде в режим на de minimis, като държавна помощ, която не нарушава конкуренцията. 

Екскурзоводите обаче няма да могат да се възползват от тази мярка и за тях ще се търсят други мерки в помощ на бизнеса им. Предстоят разговори със социалния министър по детайлите за начините, по които ще се отпуска бъдещата помощ за екскурзоводите.

Представителите на Обединение "Бъдеще за туризма" определиха договорената сума като малка крачка, която обаче ще помогне на бранша да продължи напред и да се избегнат фалити.

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    12
    123
    1 0
    23:27, 3 авг 2020
    Нищо не заслужава нашия туризъм.Тази година бях на нашето море и искрено съжалявам. 160 лв. на вечер без храна на прозорците нямаше комарници само три закачалки за дрехи в апартамент за четирима "кабелната" с 6 канала интернета супер слаб през деня и никакъв след 22ч.Бях платил предварително и си поисках парите защото уговореното по тел. не съвпада с реалното но ми отказаха категорично. НИКОГА ПОВЕЧЕ НА НАШЕТО МУТРО- ЛАЙНОМОРИЕ.Ако ще и хиляда лева за тестове и гориво ще дам но ще съм в Гърция.Пълни боклуци са нашите собственици по морето да мрът гладни.
Последни новини