14 °C

Българи в чужбина: Протестираме срещу мафията, която ни прогони от родината!

Изображение 1 от 3

    Те също са българи. Корупцията и безправието в България са ги прогонили в чужбина. Вчера и те излязоха на протест. Защото вярват, че така могат да помогнат на страната си. Репортаж от Александър Детев.

    Оставката на правителството и на главния прокурор – за това настояваха българи в редица европейски държави, които също излязоха на протест вчера. На 16 юни демонстрации се проведоха в Лондон, Бирмингам, Манчестър, Ексетър, Барселона, Берлин, Кьолн, Мюнхен, Виена и дори на остров Ман. Планират се протести през уикенда в Брюксел, Париж и дори отвъд океана, в Торонто.  

    В Берлин протестът започна в ранния следобед, но най-много хора се събраха след края на работния ден.

    „Тук съм, защото трябва. Ясно е, че България е пленена държава. Ясно е, че няма вариант да се намери изход по нормален начин, остава гражданите да вземат нещата в свои ръце. Тук съм и заради тези 20-годишни младежи, които в момента крещят около мен „Мафия“ и „Оставка“.” Това ни казва Радина Ралчева, експерт по публични комуникации в Берлин. И допълва: „Те заслужват бъдеще, което е смислено, достойно и европейско, което им дава възможност да развиват потенциала си напълно“.

    Те не искат да са емигранти в собствената си родина

    Радина винаги е била граждански активна. През последните 30 години неведнъж е излизала на протести. Сега чашата на търпението ѝ отново е преляла.

    „И заради себе си съм тук, защото десетки години бях принудена да съм емигрант в собствената си държава. Накрая просто отидох да живия другаде. Искам България да бъде правова, цивилизована, визионерска страна, която стои върху ценности и е интегрална и естествена част от Европа“.

    Един от младите, които скандират “Оставка” и “Мафия”, е студентът Ивайло Механджиев. “Нагледах се на наглост, некадърност, простотия и алчност в управлението на страната. Очевидни са връзките на властта с организираната престъпност, почти всички решения на правителството и местната власт са в ущърб на обществения интерес, няма независимо правосъдие, на всички нива в държавната администрация са назначени некадърни връзкари, които единствено обслужват интересите на престъпници”, казва Ивайло. Той смята, че не всички могат да си позволят лукса да протестират свободно и без страх. "Затова се надявам да се съберем достатъчно хора и да дадем кураж на всеки един българин, живеещ в страх: да застане заедно с нас и да се отървем от мафията, окупирала страната ни и изпратили толкова хора като мен по принуда далеч от семействата и корените ни”.

    Десетки българи се събраха и в друг германски град, на около 600 километра от столицата Берлин: в Кьолн.

    Не искам нашите данъци да отиват по офшорни сметки

    “Българите навсякъде сме една общност. Този протест е съпричастност към желанието за промяна и за развитието на България”, разказва Мартин Чилев, организатор на протеста. “България трябва да се развива, а парите, които всички плащаме в Европейския съюз като данъкоплатци, да стигнат до малкия и среден бизнес, а не да отиват в сметки в Швейцария, Монако или на Сейшелите”, смята IT-експертът.

    “На протеста съм, защото негодувам срещу управляващата шайка в България”, казва Димитър Йончев, един от протестиращите. Той е докторант в здравната сфера. “В България няма място за наука. Няма потенциал за наука, затова няма и прогрес." Той настоява за оставка на правителството и за нов старт на системата - с нови лица, които не са участвали досега в политиката.

    „Този път няма да ни излъжат както през 2013"

    Александър Богданов, който се включи с цялото си семейство в протеста в Лондон, разказа, че е стоял до 2 часа през нощта, за да изпише думата „Оставка" върху четириметров транспарант, който негови съграждани му помогнаха да разпъне на оградата на посолството. Той сподели, че е протестирал и в България през 2013 година и още с горчивина си спомня как тогава хората са били излъгани. Независимо от това Александър Богданов не губи надежда: "Този път няма да бъдем излъгани. Този път сме повече. Аз на протест в Лондон никога толкова българи не съм виждал. Ние няма да спрем, докато Бойко, Гешев и всички останали не си отидат на мястото. А мястото им е в затвора."

    Емил Соколов, организирал протеста в Ексетър, написа в профила си във Фейсбук: "Благодаря ти, Бойко, ти постигна невъзможното. Обедини хора от всякакви партии, политически възгледи и разбирания срещу себе си. Обедини ги срещу ГЕРБ. Обедини ги срещу коалицията на отвратителните, която от години руши България. Днес на протеста в Ексетър дойдоха млади и стари, семейства с деца, студенти, свещеници. Мафиотското ти управление успя да направи нещо, което малцина смятаха за възможно. Сплоти ни."

    В Барселона един от протестиращите изсвири националния химн на валдхорна, а организаторът Ангел Ангелов обясни на български и на каталунски за местните минувачи, че протестиращите не желаят да търпят повече корупцията в българското правителство и искат върховенство на закона. После се обърна към правителството с думите "Ние, народът на България, от който произлиза властта, си я искаме обратно."

    Протестиращите в европейските градове българи изразиха готовност да продължат да се събират в подкрепа на своите приятелите и семействата в България. Напомниха и едно свое дългогодишно искане, отправено към служебното правителство, което очакват скоро да наследи кабинета на Бойко Борисов - бързата реализация на електронното гласуване, подкрепено на референдума през 2015-а, което да позволи на всички български граждани да упражняват правото си на глас безпрепятствено навсякъде по света. 

    Източник: Дойче веле

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (21)

    • 1
      Зз
      ЗЗ
      19 -5
      10:44, 18 юли 2020
      Мафията в българия ще прогони българите от сабствената си държава , да останат само ц***** и мангусти в българия , защото един нормален човек не може да живее в тази циганска държава .
    • 2
      Ви
      видимите резултати
      13 -9
      10:52, 18 юли 2020
      Само по време на управлението на крадецът Борисов от страната емигрираха над половин милион българи.
    • 3
      Бъ
      Българийо
      9 -9
      11:17, 18 юли 2020
      Българи, само така ще прогоним този мафиотски режим , който в историята ще остане Бойкомутровизъм, който ви накара да търсите спасение по чужди страни! Благодарим ви за подкрепата и да искаме ново правителство, пък дори и от ГЕРБ, но честно и справедливо! Без мутри, без заплахи, без бой, без лъжи, без тях всички мутри!
      • Мм
        мм
        6 -6
        14:35, 18 юли 2020
        Само така ще дадем властта на мутро-комунистите.
      • /\
        /\ /\
        1 -3
        19:58, 18 юли 2020
        БКП-мутрите са непрекъснато на власт от 2005 г. до ден днешен.
    • 4
      Ха
      Хасан
      9 -6
      11:25, 18 юли 2020
      Мутрите, вън!
    • 5
      Бъ
      Българи
      9 -9
      13:41, 18 юли 2020
      И оттам имаме подкрепа, колко окрилен се чувствам! Българи, от целия свят, напред и благодарства, поклон мили сънародници!
    • 6
      Ло
      Лондон
      12 -4
      14:09, 18 юли 2020
      В България кадърните ни прогониха извън страната защото връзкарите и шуробаджанаците никой не може да ги смени от постовете на всички служби...,😡
    • 7
      Ще
      Ще ще
      6 -3
      15:28, 18 юли 2020
      Ще се сменят, както ще се смени правителството на Боко
    • 8
      Аз
      Аз пък
      7 -7
      15:38, 18 юли 2020
      Аз пък искам забрана за гласуване на български граждани, които плащат данъци в други държави.
      Хора ,които живеят от дълги години в чужбина да ми решават кой да управлява в България.
      • На
        НАПЪЛНО ПОДКРЕПЯМ
        5 -5
        19:05, 18 юли 2020
        Стачкували в чужбина. Аз пък стачкувам пред компа. Ебаси лицемерите. Истинските Българи които милеят за родината са тук. А тези в чужбина -дезертьори. Това е истината
      • Ге
        Германия
        1 -4
        14:55, 19 юли 2020
        Доста тъпа мисъл
      • Ко
        Кое му е тъпото на мисълта
        2 -2
        17:43, 19 юли 2020
        Че вместо да си тук и да се бориш за родината си избягал. Това ли е тъпо. То и война да стане ти пак ще избягаш. И ще се бориш от чужбина. Баси лицемерието. Дори данъци не плащаш освен някакъв имотен евентуално
    • 9
      Бр
      Браво българи
      5 -3
      19:32, 18 юли 2020
      Браво, заедно да изметем мутрите!
      • На
        НА ПРИКАЗКИ ГО ДОКАРВАШ
        2 -3
        20:14, 18 юли 2020
        Нали не очакваш тия от чужбина да се върнат и да отидат на площада. Или си дрънкаш с уя
      • До
        До- Браво Българи
        1 -1
        17:45, 19 юли 2020
        Единици ще си оставят работат в чужбина и ще дойдат да протестират. Извади си главата от задника. Не и е там мястото
    • 10
      Хо
      Хора
      5 -3
      20:12, 18 юли 2020
      Хора, преди малко четях едни нападки към мъж и жена, мисля, че разпознавам по начина на изказ тези хора, всеки има право на мнение, но тяхното е някак агресивно! Мисля, че ще ги разпознаете безпроблемно! Да гласуваме против мутрите и да искаме строго наказание! Долу мутри и вън!
      • Българи които по избори си затварят очите при броенето на бюлетините. При купуването на циганите. И пак ГРОБ ще си купят изборите. Бъди сигурен
    • 11
      От
      Отровното трио
      2 -5
      20:29, 18 юли 2020
      Трима силни мъже, отстояващи интересите на българските граждани! Еродирани, знаещи,можещи, доказали се във времето ! И........ още нещо: срещу Бойкомутренския режим ! Истински българи, а не мафиоти!
      • На
        Наистина е отровно
        0 -1
        20:36, 19 юли 2020
        Пише се "ерудирани". Излагате се, протестиращи! Аз протестирам срещу вашата неграмотност.
    • 12
      Сю
      Сюнгер
      1 0
      12:01, 20 юли 2020
      Да бършате задниците, миете чинии и да метете европейски улици и за това не ви бива ренегати.
    Последни новини