България чества 183-та годишнина от рождението на Васил Левски

С тържествена света литургия в храма "Св. Николай" в 9,00 часа в Карлово ще започне 29-ият народен събор, посветен на 183-та годишнина от рождението на Васил Левски и празника на Карлово. Програмата включва поднасяне на цветя на гроба на майката на Апостола Гина Кунчева, тържествен ритуал по издигане знамената на България и на града и посрещане /в 10,10 часа/ на националния туристически поход "По стъпките на Васил Левски". Кулминацията на честванията ще бъде в 21,00 часа, когато ще започне тържественият митинг-заря. 

В Ловеч и на Къкринското ханче ще бъдат отбелязани 183 години от рождението на Васил Левски. Честванията ще започнат в 10.00 часа в двора на ханчето, пред барелефа на Апостола. Ще бъде изнесена кратка литературно-музикална програма. В 17.30 часа ще бъде отслужена панихида в храма "Успение Богородично" в Ловеч. Гражданското поклонение е в 18.00 часа пред паметника на Васил Левски. От 21 часа, на откритата сцена на площад "Тодор Кирков", ще бъде представен спектакълът на Народно читалище "Бяла Анаста 2016" - "През погледа на Левски".

Празникът на град Левски ще бъде отбелязан днес. Тържеството е посветено на 183 години от рождението на Апостола и 75 години от обявяване на селището за град. Програмата започва в 10.30 ч. с тържествено издигане знамето на Община Левски и обявяване на почетните граждани. От 20.00 ч. е празничният концерт на читалищни състави. Тържествената заря-проверка е от 20.45 ч. с участието на курсанти от Националния военен университет "Васил Левски". В град Левски ще бъде президентът Румен Радев.

С поклонение пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика и полагане на венци, от 10,00 часа, в Пловдив ще бъде почетена 183-та годишнина от рождението на Апостола на Свободата. Слово ще произнесе Рада Банялиева, историк, директор на Музея на авиацията - Крумово. В церемонията участват представителни формирования от Пловдивския гарнизон, военен духов оркестър, членове на Общински комитет "Васил Левски" и комитет "Родолюбие".

Шумен отбелязва днес 142 години от Освобождението на града и 183 години от рождението на Васил Левски. Ритуал по поднасяне на венци и цветя ще се състои от 10.00 часа пред паметника на Апостола на свободата на пл. "Освобождение". Слово, посветено на двете годишнини, ще произнесе д-р Антония Панева - началник на Държавния архив в Шумен. /

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ne
    nelicha - нелича
    11 -1
    07:52, 18 юли 2020
    Поклон пред светлата памет на Апостола . Неговия рожден ден е чудесен повод в настоящия момент да се създаде национално движение " ЗА ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА " За да се разбие мафиотския много партиен модел на парламента създаден от агентите на БКП .
Последни новини