14 °C

Ден девети на протестите: Да премахнем Каскета на задкулисието

Гражданските протести с искания за оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев продължават девети пореден ден с хиляди участници в София, но и все по-многолюдно присъствие в различни градове на страната и акции на българи в чужбина. Темата на петъчната демонстрация в София е "Свободата няма нужда от каскет", организирана от инициативата "Правосъдие за всеки".

Към 20 часа пред Министерския съвет се събраха отново хиляди хора. Движението по бул. "Цар Освободител" вече е блокирано. Демонстранти има и пред Съдебната палата, където недоволни граждани искат оставката на главния прокурор и на министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

"Настояваме за незабавната оставката на главния прокурор Гешев, предизвикал с действията си безпрецедентно обществено недоволство и институционална криза, както и на хората от политическата /парламентарна/ квота във ВСС, които явно го обслужват! Настояваме за провеждането на истинска конституционна реформа в Съдебната власт!", заявяват от "Правосъдие за всеки" в призива към гражданите:

Сн. БГНЕС

Сега е моментът да се обединим, независимо от политическите си пристрастия и позиции – в защита на демокрацията, свободата, върховенството на Правото и независимостта на Съда, сега е моментът да си върнем държавата, премахвайки Каскета на задкулисието!"

 


Сн. БГНЕС

Към 20 часа демонстратите, събрали се пред Съдебната палата, се присъединиха към протеста пред Министерския съвет.

Пространството там се напълни с хиляди хора с плакати. Чуват се викове "Оставка", "Мафия". По-късно те се отправиха на шествие по традиционния вече маршрут към Народното събрание и Орлов мост.

Сн. БГНЕС

Част от демонстрантите отново се събраха пред сградата на БНТ с искане за оставка на директора на националната телевизия Емил Кошлуков. По-рано през деня синдикатите в държавната телевизия излязоха в петък с призив "Оставете БНТ на мира". В същото време парламентарната медийна комисия спешно прие решение за одит на БНТ от Сметната палата.

Сн. БГНЕС

Протести срещу правителството и главния прокурор има и в други градове в страната като Пловдив и Варна.

Във Варна се събраха хиляди недоволни от правителството.

В Пловдив петъчният протест е доста по-малоброен от демонстрацията от предния ден.

Сн. Mediapool

Във Велико Търново протестиращите отново се събраха около паметника "Майка България" с искане за оставка на цялото на правителството и на главния прокурор. В митинга се включиха и актьори от Музикално-драматичния театър във Велико Търново.

В Русе едва стотина граждани излязоха на протест. По традиция протестът започна от площада пред Съдебната палата и продължи в шествие по главната улица.

Сн. Mediapool

Близо 200 души, предимно млади хора, се събраха в седмия ден от антиправителствените протести в Бургас. Горлям транспарант "Оставка – Борисов" и плакати "Оставка, затвор и съд" и "Мафията вън от властта" издигнаха протестиращите.

Към момента демонстрациите и в София и в останалите градове преминават спокойно.

Сн. БГНЕС

Преди ден протестиращите дадоха да се разбере, че опитът на премиера да потуши недоволството с оставките на трима министри от квотата на Делян Пеевски и обещание за огромен ремонт на кабинета, няма да прибере хората от улиците. Управляващата коалиция и главният прокурор Иван Гешев обявиха в четвъртък, че няма да подават оставки, а протестиращите отвърнаха, че ако това не се стане, другата седмица планират национална стачка.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ах
    Ахмет Ахметов
    5 -4
    21:56, 17 юли 2020
    Пеевски и Борисов си вкараха опустошителен автогол с назначаването на палячото с каскета за главен прокурорин.
  • 2
    Ne
    nelicha - нелича
    6 -2
    22:04, 17 юли 2020
    Скъпи братя и сестри . Всички беди , които се случиха на нашия народ . Са защото нищо от заветите на Левски не сме изпълнили . Прочетете неговото тефтерче оргиналната и не редакгирана версия . Ще ви стане ясно за какво става въпрос .
  • 3
    Но
    ноком
    3 -8
    22:38, 17 юли 2020
    Идиотското заглавие на статията и очевидното скудо... Виж коментара
    • Ni
      nick
      5 -3
      23:53, 17 юли 2020
      Лекувай се докато е време.
Последни новини