Откриха гигантска „стена“ от галактики

Вселената не е съставена от множество галактики, разпръснати из нея на произволен принцип. Така например съществуват групирани структури от галактики, някои от които са толкова обширни, че са гравитационно обвързани помежду си.

Именно подобна структура бе открита в южния край на небосвода. И тя е огромна – простира се на 1.37 млрд. светлинни години. Откривателите ѝ я нарекоха Стената на Южния полюс.

Въпреки че размерът ѝ е впечатляващ – това е една от най-големите структури в Космоса, които сме откривали някога – ние знаем какво точно представлява. Стената на Южния полюс е гигантска формация от галактики, събрани в космическа мрежа - огромни нишки от водород, по които те са като перли на огърлица между огромни празнини. 

С картографирането на тези междугалактически нишки се занимава науката космография.

Космографите от университета Париж-Сакле са създали картите с нова техника за откриване на скрити маси тъмна материя, измерваща особената скорост на галактиките.

Стената на Южния полюс съперничи по големина на Великата стена на Слоун. За сравнение диаметърът на Млечния път е 520 милиона светлинни години.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини