27 °C

"Алфабет" първа започна да доставя интернет чрез балони

В сряда компания на "Алфабет", която е собственик на "Гугъл", започна да предлага първия в света търговски високоскоростен интернет, използващ балони, на жителите в отдалечените райони на Голямата рифтова долина в Кения.

Услугата се предлага от Loon, дъщерна компания на "Алфабет", и Telkom Кения, третият по големина телекомуникационен оператор в източноафриканската държава.

"Кения е първата страна, която има базови станции високо в небето. Сега ще можем да покрием цялата страна за много кратко време", заяви министърът на информацията на Кения Джо Мучеру след пускането на услугата, предаде "Ройтерс".

Технологията е била използвана и преди, но не и с търговска цел. Американски телекомуникационни компании използваха балони, за да свържат повече от 250 000 души в Пуерто Рико след ураган през 2017 г.

Проектът има за цел да предостави достъпен интернет от четвърто поколение (4G) на непълно покрити или непокрити селски общности и бе в процес на развитие повече от десетилетие.

"Изграждаме следващия слой от мобилната мрежа по света", каза Алистър Уестгарт, изпълнителен директор на Loon.

Плаващите на височина от 20 км базови станции имат много по-широко покритие, около сто пъти повече от площта на традиционната кула за мобилни телефони, каза Уестгарт. Големите, полупрозрачни балони са снабдени със слънчев панел и батерия и се движат в горните части на атмосферата, високо над равнините и проблемите с времето.

Те се пускат от съоръжения в Калифорния и Пуерто Рико и се контролират от подразделението на Loon в Силициевата долина. Балоните разполагат със софтуер, оборудван с изкуствен интелект за навигация, което допълнително намаля нуждата от човешка намеса.Проектът беше обявен преди две години, но окончателното разрешение бе дадено преди дни от кенийското правителство, за да помогне за подобряване на комуникацията по време на пандемията от коронавирус.

4G услугата на балоните е тествана с 35 000 клиенти и първоначално ще обхване регион, обхващащ 50 000 кв.км. В края на проекта 35 балона със слънчева енергия ще бъдат в постоянно движение в стратосферата над Източна Африка.

Услугата бе представена в окръг Баринго, чийто жители обикновено пътуват близо 60 км до най-близката интернет връзка.

Доркас Кипкерой разказа пред "Ройтерс", че сега ще може да развие бизнеса си с мед. Пчеларството е традиционна индустрия в региона.

"Ще ми помогне да достигна до кенийци, които живеят в чужбина, защото комуникацията до момента беше трудна", каза тя.

Уестгарт каза, че Loon, която има сделка за въвеждане на услугата с Vodacom в Мозамбик, вижда засилен интерес от страна на операторите и правителствата, след като кризата с коронавориса принуди хората да разчитат по-силно на интернет. "Това наистина ускори съществуващите дискусии", каза той.

Подробности за търговското споразумение между Loon и Telkom Kenya не са публични. Някои критици на проекта твърдят, че би било по-добре услугата да се пусне първо в други по-слабо развити африканска страни, тъй като 39 млн. от 48-милионното население на Кения вече има някакъв достъп до интернет.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 15.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
15 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Денят е подходящ за разтоварване и почивка. Ако все пак ангажиментите ви притискат, постарайте се да се освободите поне вечерта. Ваши приятели са ви приготвили забавна изненада. Приемете всичко с чувство за хумор и не им се сърдете.
15 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
15 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Близките ви изпитват затруднения, които може да разрешите. Не се колебайте да го направите, заслужили са това ваше внимание. Спокойствието, което внасяте ще бъде полезно. Наред с всичко случващо се имате да свършите и доста лични неща. Финансови пропуски могат да ви създадат напрежение, но ще ги преодолеете бързо.
15 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще успеете да постигнете съгласие с близките си по належащ въпрос. Хубавото в случая е, че окончателно ще успеете да разрешите споровете и то удовлетворително за всички. Имате нужда от повече физически натоварвания. Ще ви се отразят много тонизиращо и ще ви помогнат да се заредите с нови сили.
15 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нуждата ви от разнообразие ще ви изведе навън. Ако и околните мислят така, толкова по – добре. Ще се получи истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са нещо обтегнати, но можете да промените това, като станете по-нежни и любящи. В противен случай рискувате да не получите очакваното внимание.
15 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Може би прекалено много се доверявате на обещание от ваш познат. Имайте предвид, че е много вероятно в последния момент той да бъде възпрепятстван. Задължително си осигурете резервен вариант. Денят не е подходящ за поемането на каквито и да било рискове. Колкото и да сте уверени в успеха си, изчакайте. Шансът да се натъкнете на непреодолими трудности е много голям.
15 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Направете деня еднакво приятен за близките си хора. Екскурзия би ви се отразила чудесно, зареждайки ви с впечатления и емоции. Овациите ще са за вас. Нужна ви и повече енергия за предстоящата седмица. Делова среща ще стане причина за нова насока на интересите ви.
15 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отегчени и уморени се нуждаете от повече време за размисъл и глътка отдих. В подкрепа на желанията си би било добре да разнообразите времето си със занимания, които ви успокояват и носят духовна наслада. Близките ви услужливо ще поемат част от работата ви по дома, за да не ви натоварват допълнително.
15 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Любим човек ще ви помогне да се справите по-леко с проблемите ви днес и наведе на по-приятни мисли. Заедно ще планирате следващите дни, насищайки ги с пътувания и повече време за отдих. Многочасовата ви заетост през последните дни е причина за възникване на въпроси, чиито отговори се губят в пространството някъде около вас...
15 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За вашето настроение и добро самочувствие е от особена важност средата в която общувате. Затова се погрижете за обкръжението си, подберете си хора сходни по интелект и чувство за хумор. Нуждаете се от разнообразие в интимния живот.
15 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Добре се справяте в конфликтните ситуации днес. Няма да е чудно, ако се наложи да станете арбитър при спор. Приемете симпатията на околните без излишно да се главозамайвате. Подгответе се да приложите тази си дипломатичност и у дома, където нещата не са чак до там тихи и спокойни. Сигурно е, че носите успокоение на хората, с които общувате.
15 авг 2020
Последни новини