Японският паспорт е най-добрият за пътуване по света. Българският е на 18-о място, сочи класация

Японските паспорти предлагат достъп без виза до най-голям брой дестинации по света. Това сочи паспортният индекс на британската юридическа компания Хенли енд партнърс (Henley & Partners), цитиран от ДПА.

Хората с японски паспорт могат да влизат безвизово или да получат виза при пристигане в 191 държави.

Притежаването на японски паспорт винаги е било предимство. Според правителството това отразява добрия международен имидж на Япония като третата по големина икономика и една от най-безопасните страни в света, отбелязва ДПА.

Класацията е изготвена въз ocнoвa нa дaнни нa Meждyнapoднaтa acoциaция зa въздyшeн тpaнcпopт (IATA) и дава информация за нивото на достъп, осигурявано от всеки паспорт, както и за това какви визи са необходими за различните страни.

На второ място е Сингапур с безвизово влизане в 190 страни. Третата позиция си поделят Германия и Южна Корея, чиито паспорти осигуряват достъп без виза до 189 държави.
Класацията не отчита сегашните ограничения за пътуване заради коронавирусната пандемия, които биха могли да вземат преднина пред информацията за визите, уточнява ДПА.

И докато японците са сред туристите от 14 държави, които от 1 юли могат отново да влизат в ЕС, то все още има ограничения за САЩ, които са на седмо място в индекса, допълва агенцията.

България заема 18-а позиция с безвизов достъп до 171 държави, сочат данните на сайта на компанията, изготвяща индекса. През януари страната ни си поделяше същото място (18) с Обединените арабски емирства, които сега са слезли с една позиция надолу - 19.

На последното 109 място в класацията е Афганистан. Преди него са Сирия на 107 място и Ирак на 108. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини