10 °C

Затварят дискотеките и баровете на закрито, навън под 30 души на 1,5 в разстояние

Заради повишаващата се заболеваемост от коронавирус, при която в днешния ден беше регистриран нов антирекорд, се затягат част от противоепидемиологичните мерки.

На видеоконферентна среща между министър-председателя Бойко Борисов, Националния оперативен щаб и областните управители, след обсъждане на актуалната обстановка с COVID-19, докладвана от здравния министър Кирил Ананиев, се взе решение да се върнат част от противоепидемичните мерки.

Областните управители докладваха на премиера Борисов, че в някои райони на страната няма регистрирани случаи на коронавирус, а в други – не се наблюдава увеличение на заразените. От доклада на областните управители стана ясно още, че заразата се разпространява предимно заради това, че не се спазват мерките, разпоредени от здравното министерство, за прилагане в закритите пространства.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев докладва на премиера, че според всекидневния анализ отмяната на мерките, наложена с цел връщане към нормалния живот, не доведе до очакваните резултати. „Затова ще възстановим някои от мерките, които действаха допреди три седмици“, изтъкна в хода на срещата министър Ананиев. Той изброи конкретните предложения, насочени към ограничаване на събирането на повече хора на едно място.

Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на открито и закрито ще се провеждат без публика. Не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито. А на открито се допуска при заетост на местата до 50% от общия им капацитет при спазване на физическа дистанция от 1,5 м и другите изисквания. Не се разрешават също групови празненства с присъствие над 30 човека на открито и на закрито.

„Практиката показва, че дисциплината не е най-силното ни качество и затова се налага да въведем тези мерки“, акцентира министър-председателят Борисов.

Премиерът даде разпореждания на областните управители чрез щабовете да продължат да следят капацитета на болниците и да предприемат нужните действия. „Така или иначе трябва да свикнем, че коронавирусът го има, че живеем с него, и ако се спазват дистанцията, маските, предпазните мерки, дезинфекцията, по-малко ще натоварим болничната система. Това е целта. Имате пълните права“, категоричен бе министър-председателят.

По време на срещата премиерът изрази увереност, че промените в противоепидемичните мерки ще изиграят роля и обстановката ще се нормализира. Положителен факт е и че броят на оздравелите от новия вирус се увеличава.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (21)

  • 1
    За
    Захариева
    29 -16
    12:45, 9 юли 2020
    **** ******* чрез слугата си здравния министър вървят с ярост към вкарването ни отново в затвор, за да запазят властта на корумпираната хунта!
    Затварят се барове, дискотеки – закрити помещения,  може да се празнува само до 30 човека на открито.
    Състезателни мероприятия – без публика!
    Засилен контрол, глоби и наказания върху заведенията! При втора глоба – затварят !
    Всеки месец ще ни държат в наказателна акция, докато през есента ще затворят пак държавата, за да удържат властта на хунтата до изборите! Пред нищо не се спират и стигнаха до тотално убиване на икономиката и бизнеса. Пред нищо не се спират и да прилагат тотален психо терор върху народа, държейки в страх!
    Тези типове убиват и малкото останало от икономиката на тая държава, която превърнаха в кочина!
    Управлява ви мракобесна мафия!!!
    Жалко, че няма народ тук, като сръбския!
    • Бо
      бостанджия
      15 -2
      15:43, 9 юли 2020
      ******* има още два месеца.
    • 20
      200
      6 0
      17:13, 9 юли 2020
      A на плажа 3000 може :)
    • Спаси
      живота на невинни Български Граждани !
  • 2
    Ви
    Виц
    13 -7
    12:47, 9 юли 2020
    „-Докторе, май съм болен от COVID-19?
    -Ти депутат ли си?
    -Не съм!
    -Да не би да си министър?
    -Не съм!
    -А може би си известен спортен деятел или артист?
    -Не съм!
    -Сигурно си администратор на една от Бойковите Facebook- групи?
    -Да!
    -Тогава върви на п**** си майна с твоята обикновена настинка!”
  • 3
    Няма толкова тъпа държава на света. Затвориха ни като в концлагери при 5 болни и разчепиха поголовно всичко при 240 ?????? Хвърляйте бомбата и да се свършва тази тотална неадекватност
    • T
      T
      18 -8
      13:23, 9 юли 2020
      240 какви.Това не са болни хора,болни са тези които налагат тези решения и болни са тези които им вярват!
  • 4
    Гл
    Глас народен
    23 -3
    13:10, 9 юли 2020
    В света няма такова МАФИОТСКО съчетание във властта – ЧИЧОТО министър на здравеопазването (ведомството с най-голям дял от държавния бюджет) и ПЛЕМЕНИКЪТ министър на финансите (главният разпределител на държавния бюджет). Бог да я прости България!
    • Ic
      IC XC
      2 -3
      15:46, 9 юли 2020
      Прощавам я.
  • 5
    Кр
    Крайно
    5 -14
    13:15, 9 юли 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Кр
      Крайно
      0 -8
      18:24, 9 юли 2020
      време беше да ти го вкарат, педеруго. Виж коментара
  • 6
    Въ
    Възхитен
    24 -6
    13:27, 9 юли 2020
    А какво става в Белград? Сърбите за пореден път доказват, че са народ, готов на всичко за да брани свободата си, за разлика от българите. Снощи те се вдигнаха на щурм срещу властта и нахлуха в парламента. Арестувани са 23 души по време на протестите против въвеждането на полицейски час заради коронавируса. Ранени са най-малко 43 полицаи и 17 демонстранти. Запалени бяха полицейски автомобили и контейнери, изпочупени бяха пътни знаци и заграждения, счупени бяха и много витрини. Пред сградата на радиото и телевизията снощи също е имало инциденти, ранени са двама оператори от агенция Танюг. Пред сградата на парламента и на държавната телевизия тази сутрин е разположен полицейски кордон. Полиция има и пред другите държавни институции в Белград и на основните кръстовища в града като на практика е въведено почти военно положение в града и извънредно в 16 сръбски общини.
    Гледайки как гражданите на Сърбия защитават правата си и се борят срещу властта и полицията може да се смята, че това е едно добро начало не само за тази държава. А за измислените мерки и нощни часове вече е пределно ясно, че не са за никакъв коронавирус, а за чиста световна диктатура и като във всяка диктатура като не си съгласен с мнението на диктатора ти пращат ченгета и те мачкат, затварят и цари пълно беззаконие. Ето това е днешната „демокрация“. Народът не ще мерки и нощен час, а политиците искат и нали е много демократично, става каквото каже политика. Браво на сърбите, че се опълчиха на наглия „елит“ и тоталитарните му прислужници.
    Изобщо тези, които измислиха всичко, свързано с COVID-19 май си вкараха автогол, който предстои да промени корено света – дано към по-добро.
    • До
      До възхитен
      11 -22
      14:03, 9 юли 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • Ra
      rapture
      12 -3
      15:48, 9 юли 2020
      Крадливия ********* веднага опонира.
    • От
      Отвратен
      4 -6
      20:02, 9 юли 2020
      Сърбите за пореден път доказват че са пълни нещастици - затова дори ние винаги сме били пред тях. Както каза коментиралият преди мен- това тяхното си е анархия на шепа мрънкала.
  • 7
    Аг
    Агент и доносник Тошев
    5 -9
    14:22, 9 юли 2020
    Да затворят църквите . Виж коментара
    • Бо
      Боляровския поп Киро
      2 -8
      15:04, 9 юли 2020
      Ей Тошев като затворят църквата на поп Златко къд... Виж коментара
  • 8
    Ьа
    ЬАГ
    14 -6
    14:40, 9 юли 2020
    Трябва да затворят и скапаните магазини дето по цял ден се разхождат мангусти
  • 9
    Ив
    Иванов
    8 -5
    17:49, 9 юли 2020
    Кое да затворят бе тъпанари прости-не виждате ли какво прави сърбия бе?а ние само си приказваме сладки приказки-това да затворят,онова да затворят.като искаш толкова затвори се сам някъде,защото си тъп като галош.ех,че проста паплач.
    • ИК
      И какво
      3 -7
      20:03, 9 юли 2020
      прави Сърбия. Какво прави Сърбия!? Сама си го вкар... Виж коментара
    • Съ
      Сърбите
      0 -4
      00:16, 10 юли 2020
      Опитват се да направят деца на такива като тебе ог... Виж коментара
Последни новини