ЕС да изпълни обещанието си към Турция за визова либерализация, поиска Чавушоглу

ЕС трябва да изпълни обещанията, дадени на Турция, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу на съвместна пресконференция днес в Анкара с върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, съобщи турският телевизионен канал НТВ. Той добави, че визовата либерализация е обещание на ЕС и той трябва да го изпълни.

Наше право е да кажем, че ЕС не постъпва честно, добави Чавушоглу.

Ако ЕС вземе допълнителни решения, насочени срещу Турция, ние ще бъдем принудени да отговорим на това, каза още Чавушоглу, засягайки темата за енергийните източници в Източното Средиземноморие. Нека никой да не нарежда нищо на Турция. Ще подкрепим посредничество на ЕС, стига той да е честен посредник, добави турският външен министър във връзка с проблемите в Източното Средиземноморие и Кипър.

Чавушоглу критикува също подкрепата на Франция за силите на Халифа Хафтар в Либия. Той засегна и твърденията на Франция, че турските военноморски сили са притеснили френска фрегата в Средиземно море през юни. Чавушоглу изтъкна, че Анкара е доказала, че тези твърдения са неверни и добави, че Франция трябва да се извини.

Има международни въпроси, по които ЕС и Турция си сътрудничат и искат да си сътрудничат, каза още турският външен министър.

Имаме нужда от още по-голямо сътрудничество с Турция, заяви от своя страна Жозеп Борел. Отношенията ни с Турция се превърнаха в най-важния въпрос на ЕС от гледна точка на външната политика, посочи Борел.

Турция е ключов партньор и страна кандидат. Често подробно обсъждаме Турция. Това всъщност показва каква важност придаваме на тези отношения. Настоящото състояние далеч не е идеално. Съществуват редица сериозни проблеми. Трябва незабавно да се заемем с тях. Трябва да променим динамиката в нашите отношения, изтъкна още Борел, цитиран от Анадолската агенция.

Той подчерта, че Източното Средиземноморие има ключова важност за ЕС и добави, че в този район трябва да се работи в сътрудничество и диалог.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини