При различни резултати от тестовете за коронавирус задължително трябва да се направи тест в референтната лаборатория

При различни резултати от тестовете за коронавирус задължително трябва да се направи тест в референтната лаборатория, каза пред журналисти проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите му тази лаборатория е единствена в страната, а разликата в резултатите между първата и втората проба за коронавирус би могла да се появи поради неправилно взимане, неправилно съхранение и др. причини. Ако се прави тест в стандартизирана лаборатория и резултатът е положителен, значи човекът е заразен, добави още той.

Когато вирус мине от животни към хора, се очаква да стане по-заразен и по-лесно да се предава от човек на човек, както и да отслабне силата му, каза още проф. Кантарджиев. Това беше мнението и на повечето учени за сегашния коронавирус, но след февруари се появи мутация, която го направи няколко пъти по-лесно заразен. В България, от 35-те секвенирани щама, само в два няма тази мутация, обясни той. Този вирус не води до пневмония, а до токсичен пневмонит, допълни проф. Кантарджиев.

Най-критичните места за разпространение на COVID-19 са посещенията на спортни мероприятия и нощни заведения, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Когато се открие, че в даден футболен отбор има положителна проба, веднага се отделя футболистът, а останалите се тестват, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Тестване се извършва и 24 часа преди следващия мач. В момента има 15 заразени сред отбора на "Черно море" и 4 - в "Царско село", каза още той.

Министър Ананиев е назначил проверка в Центъра за спешна медицинска помощ София заради случая с починалия преди дни д-р Юлиян Стамов.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Bo
    bocovid
    0 -1
    19:05, 6 юли 2020
    Щаба на палячовците пак се развихря.
Последни новини