Новият коронавирус е бил "спящ" на много места по света

Новият коронавирус най-вероятно не се е появил в Китай, а бил в "спящо" състояние по ​​целия свят много преди това и се е проявил при определена комбинация от природни фактори. Това мнение изказва старши научният сътрудник в Центъра за медицина, основана на доказателства (CEBM) в Оксфорд, и гост професор в университета в Нюкасъл Том Джеферсън, цитиран от The Daily Telegraph.

Според учения, все повече доказателства идват от различни страни, че вирусът е бил разпространен на много места по света, преди да бъде идентифициран в Азия.

Миналата седмица испански епидемиолози съобщиха, че вирусът на SARS-CoV-2, който е причинител на коронавирусна инфекция, е открит в проби от отходните води на Барселона от март 2019 г., тоест девет месеца преди да бъдат съобщени първите случаи на зараза в Ухан.

Следи от коронавируса са открити в проби от отточните води от италианските градове Милано и Торино от декември миналата година и в отходните води в бразилския град Флорианополис от ноември 2019 г.

"Мисля, че вирусът вече е бил тук, а под тук имам предвид навсякъде. Възможно е да имаме работа със спящ вирус, активиран от условията на околната среда, казва Джеферсън. В началото на февруари е имало случай [на инфекция с коронавирус] на Фолклендските острови. Откъде дойде? На круизен кораб, плаващ от Южна Джорджия до Буенос Айрес, пътниците са били наблюдавани и на осмия ден, когато преминават морето Уолдел, е регистриран първият случай. Дали ли вирусът се е намирал в приготвената храна и се е активирал, когато е била размразена?", пита ученият.

Аналогията с испанския грип

Джеферсън прави аналогия с масовата пандемия на испански грип, от която от 1918 до 1920 г., според различни оценки, загиват до 100 милиона души, а почти всеки трети жител на планетата е заразен. "В случая с испанския грип се случили странни неща. През 1918 г. около 30% от населението на Западна Самоа умира от испански грип, въпреки че те не са имали контакт с външния свят", казва ученият.

"Обяснението може да е, че тези патогени не идват от никъде и не отиват никъде. Те винаги са тук и понякога нещо ги активира, може би гъстотата на световното население или условията на околната среда и това е, което трябва да изучаваме", казва Джеферсън. Той също така вярва, че вирусът може да се предава не само от човек на човек, например, чрез допир или кашлица, но и чрез отпадните води.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини