23 °C

Гребци от цялата страна се впуснаха във водно приключение по р.Марица

  Рекорден брой участници има тази година в станалия вече традиционен воден поход по р.Марица по маршрута Димитровград-Свиленград.

  Каякарите и двойката гребци от Стара Загора с кану стартираха малко преди обяд от брега на реката край квартал „Марийно“. Има участници от цялата страна. Повечето от тях са любители. Някои са с дълъг лодкарски стаж по реки и язовири, но други се пуснаха по река за първи път.

  Подобни походи по р.Марица са правени още през 60-те години на миналия век, разказа Стефан Арнаудов от Водно дружество в Хасково. В този си формат - спускане по долната част на реката, обаче се организира за шеста поредна година с помощта на читалище „Марица 2008“ в село Райново.

  Целият маршрут е 85 километра и е разделен на участъци, които ще бъдат изминати в рамките на три дни. Адреналинът и красотата от гледките, общуването с природата, е основната мотивация на участниците. Затова всеки може да се откаже в който момент реши по маршрута.

  Спускането се прави по най-атрактивния участък от реката, който през този сезон обикновено е осеян с прагчета, скокове, вълнички и е спокоен, като цяло, но и на моменти носи солидни дози адреналин.

  Всичко е заради адреналина, но с него не трябва да се прекалява, казват някои от по-опитните гребци.

  Сред най-младите участници беше момче на 17 години от Хасково, което е в каяка с вуйчо си.

  Преди старта всеки подготви лодката и провери за най-необходимото в нея. Тези с надуваемите си носят лепенки, а ние с пластмасовите-смола за всеки случай, ако неще се обърка, споделиха гребците. 

  Сред най-нетърпеливите да влезе на вода обаче беше и най-малкият в похода-10-годишният Крум от Пловдив. В каяка той е под зоркото око на опитния си баща.

  Преди да изпита първите тръпки от това да е с лодка по река, Крум си намери четирилистна детелина в полянката край реката, затова в каяка се качи напълно спокоен, че се пуска с късмет по течението.


   

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (7)

  • 1
   Па
   Панаетюф Теню ут Гереня
   8 -8
   13:04, 3 юли 2020
   Краси, та а родна граматика ти е хеп тен чузда. Научи са барем тюрус да писваш.
  • 2
   Га
   Гаргмел
   17 -2
   13:43, 3 юли 2020
   Хасковското кметче забрани да се доближават всички водоеми и нормално е да се спортува, плува и почива в съседните общини.
   • за 3 дни заразените
    в Мутростан са колкото за предишните 3 месеца
    и няма карантина :))
    .....
    Чудо създадено от Гроб и Неговия пророк Ахмет Джолан
   • Хр
    хроники Булгаристан
    2 -2
    23:48, 3 юли 2020
    След лятото Джолан паша ще забие ятагана във вратлето на хахавото Боци.
   • е
    Оцеляващия с вълци - винаги остава сух
  • 3
   12
   12тия
   6 -1
   16:14, 3 юли 2020
   Другарят Волков да поведе похода !
   • Д-
    Д-р Порязов
    3 0
    22:12, 3 юли 2020
    Мъдите му тежат и му пречат ,направо са като котва¡

  Хороскоп за 14.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Потопени в работа и неотложни задачи, ще забравите за личните си нужди. Честни в отношенията, ще намирате подходящият тон и ще се възползвате от възможностите, които ви се дадат. Дистанцирайте се от нечие недобро намерено поведение и покажете силата на характера си. Вечерта ви ще е спокойна, сред близки хора.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С каквото и да се заемете днес, бъдете сигурни че усилията ви няма да са напразни. Знаете какво искате и постепенно вървите към осъществяването му. Предвидете обаче различни възможности за действие, тъй като не е изключено да ви изненадат. Ако напоследък пренебрегвате чувствата на човека до вас, опитайте се да поправите тази грешка.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Засилва се тенденцията към финансова стабилизация, особено при онези от вас, които са изцяло ангажирани в професионалната сфера. Възможно е натоварването ви да бъде повече от обичайното, но резултатите ще са добри. Почтеността и коректността ви ще увеличат авторитета ви. Не бъдете нетърпеливи.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес ще ви се наложи да се заемете с различни въпроси, голяма част от които съвсем не сте планирали. Въпреки това се постарайте да не оставяте нищо, което можете да свършите днес за следващите дни. Това би означавало да изостанете с работата си, което не е желателно. Обърнете повече внимание на семейството си.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Подходящ ден за делови контакти. Не пропускайте нито един детайл и търсете възможности във всяко нещо. По този начин имате шанса да откриете доста перспективи за развитие. Отделете достатъчно внимание на вашия сърдечен партньор.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес сте общителни и това е единствено във ваша полза. Ако работата ви е свързана с много контакти, бъдете сигурни, че този ден ще бъде успешен за вас. Успявате да се справите с какви ли не заплетени ситуации, главно благодарение на умението си да убеждавате. Но не бъдете крайни в оценките си защото не сте застраховани от и от грешки.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес околните прекалено много ви занимават с личните си проблеми, към които вие не можете да бъдете безучастни. Не пренебрегвайте предложението на колега, което може да открие за вас бленувани перспективи. Обмислете добре действията си в личен план. Пазете се от прибързани постъпки, носещи трайни негативи.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Запретнете ръкави и работете, проектите ви в голяма степен ще зависят от постигнатото днес. Работата ви с администрацията може да ви изтощи, но ще го преживеете. Разумът и интуицията ви са силни, вслушвайте се по-често в тях и ще оставате доволни. Децата ще ви зарадват с успешното си справяне с житейски проблем.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Искрата надежда, която до скоро съществуваше по отношение на бъдещ проект, сега започва силно да се разгаря. С други думи ще получите необходимите ви средства за да го започнете. Запазете ентусиазма си и дайте път на желанието си да покажете умения, рутина и професионализъм.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Отлични резултати за тези от вас, които се трудят в деловата област. Прогнозите ви се потвърждават, а това неминуемо повишава авторитета ви. Интимният ви партньор ви удовлетворява напълно и провокира творческите ви способности. При вас те са в изобилие и това ви задължава да намерите подходяща сцена за изява.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Срещите ви ще са ползотворни не само с доброто впечатление, което оставяте за себе си, но и с информацията, която ще узнаете. Заради нея са възможни промени в плановете ви, но всичко е подчинено на интересите и бизнеса ви. Съдействие от хора, за които все по - малко мислите и това ще ви впечатли.
  14 авг 2020
  Последни новини