28 °C

Цената на тока скочи с 2.7% заради държавната ТЕЦ

Токът за домакинствата поскъпва средно с 2.7 на сто от днес, 1 юли, вместо да поевтинее с 0.55 на сто, каквито бяха обявените в края на май разчети на Комисията за енергийно и водно регулиране. Основната причина за това е включването в захранването за бита на силно закъсалата финансово държавна ТЕЦ "Марица Изток 2", която първоначално бе отрязана от достъп до сигурния пазар, където да продава скъпата си електроенергия.

Парното пък ще поевтинее средно с 12.69 процента спрямо цените от миналия отоплителен сезон, а цената на природния газ през месец юли ще е с 6.05 % по-ниска от юнската, което е над прогнозирания в началото на месеца от "Булгаргаз" спад с над 4 на сто.

Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов в онлайн пресконференция, която бе последната за него и на която той отново заяви, че през петте години на мандата му решенията на регулатора са вземани според закона, обективно, безпристрастно и балансирано. До края на тази седмица се очакват номинациите в Народното събрание за шеф и нови четирима членове на комисията, които са с изчетли през април мандати.

Преминаването на разчетеното поевтиняване на електроенергията в поскъпване Иванов обясни с настъпили обстоятелства след оповестяването на доклада с намалението на цените.

Едното е извеждането на небитовите потребители на свободния пазар, което ще намали необходимата за регулирания пазар енергия с над 3 тераватчаса в следващите 12 месеца и така обемът ѝ ще падне до 11.7 тераватчаса, обясни Иванов. Той обаче не навлезе в подробности как това влияе това на цените в микса.

За спасяването на държавната ТЕЦ

"Някои дружества коригираха заявленията си и промениха параметрите си по начин, че влязоха в изискванията да участват с квота на регулирания пазар. Третото обстоятелство е решението на Народното събрание относно бъдещето на въглищните електроцентрали, което изисква да не се допуска прекратяване на дейността на ТЕЦ "Марица Изток 2", каза регулаторният шеф. По думите му, "в стриктно изпълнение на тези решения, на 25 юни енергийният министър Теменужка Петкова възлага на ТЕЦ "Марица Изток 2" да произведе за ценовия период 2.6 тераватчаса, които задължително ще се купят на регулирания пазар", продължи той.

"Съвкупното действие на тези три обстоятелства доведе до промяната, която бе приета днес", заяви Иванов.

Реално обаче решението на парламента, което задължи Петкова да бъде увеличен капитала на въглищната централа с близо 600 млн. лв. и да не допуска закриването на мощностт, бе взето още в началото на годината. Тоест при изготвянето на разчетите с поевтиняването на цените и орязването на желанието на ТЕЦ "Марица Изток 2" и ТЕЦ "Бобов дол", това депутатско решение е било известно на регулатора, но заповедта на Петкова е издадена, след като регулаторът реже дружеството от достъп до регулирания пазар. Така регулаторът е притиснат да даде квота на централата, почти равняваща се на консумацията извадените на свободния пазар фирми. Така държавната централа ще продължи да продава на бита, заради което ще бъде компенсирана за разликата между пазарната цена и себестойността на енергията на дружеството. Реалната причина за това действие е, че мощността не може да продаде енергията си на борсата и това би означавало да спре работа. Подобно нещо би се отразило и на дейността на държавните мини "Марица Изток", които са неин доставчик.

ВКлючването на държавната ТЕЦ на регулирания пазар би трябвало да се слючва за последен път, защото от ЕК искат от следващата година регулаторът да не определя квоти за ток за бита.

Три лева повече

Иван Иванов посочи, че включването на ТЕЦ "Марица Изток 2" в ценовата компонента "задължение към обществото", ще доведе до увеличението ѝ с 1.9 лв./МВтч. Това ще рефлектира върху цената, на която общественият доставчик НЕК ще продава тока на трите електроснабдителни дружества ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", и  и тя ще бъде 92.92 лв./МВтч вместо планираните 89.57 лв.

В резултат на това цената на бита се повишава. Средното увеличение става с 2.7 на сто. Така клиентите на ЧЕЗ ще плащат с 2.72 на сто по-високи сметки, на ЕВН – с 4.12 процента, а на "Енерго-про" – с 1.5%.

Първоначалните разчети, преди включването на тока от държавната ТЕЦ, бяха за намаление средно с 0.55 на сто за страната. Плановете бяха за спад с 1.69 процента в Североизточна България, обслужвана от "Енерго-Про". За клиентите на ЧЕЗ в София и Западна България спадът трябваше да е 0.45%, а за абонатите на ЕВН в Югоизточна България да има поскъпване с 0.15%.

Иванов обаче посочи, че сега приетото поскъпване е под размера на годишната инфлация за 2019 г., каквато е била практиката на регулатора за петте години, откакто той е начело.

Парното - по-евтино спрямо октомври, по-скъпо спрямо май

При парното поевтиняването спрямо миналия отоплителен сезон е 12.69 процента, заяви Иванов, който за пореден път обяви изявленията за поскъпване на топлоенергията от 1 юли като "неверни твърдения – изцяло манипулативни". " И личи стремеж на определени политици или псевдоанализатори да внушат на потребителите, че цената на топлоенергията ще се повиши. Преследват се нечисти политически цели", заяви той.

Реално спрямо определената последно цена на топлинната енергия за месец май има повишение, което е заради това, че сега се определя едногодишна цена, която отразява прогнози за поскъпване на природния газ през зимата.

"Ако се отчете, че междувременно, заради анекса с "Газпром", се реши да се възстановяват суми на бита, след корекцията намалението е с 4.54 на сто", коментира Иванов.

Той се спря на цените на "Топлофикация София", която е най-големият производител на топлоенергия в страната. Ако на 1 юли 2019 г. цената е била 95.64 лв./МВтч, от днес тя е 82.09 лв. 

Цената на природния газ за юли ще бъде 19.10 лв. МВтч, което е спад с 6.05 на сто спрямо стойността му през юни.

Иванов отбеляза още, че разходите за ремонти на топлофикациите в следващите 12 месеца не са намалявани заради цената на газа. Възстановяването на надвзетите суми заради промяната в цената на руския газ със задна дата – от 5 август 2019 г.,  по никакъв начин не трябва да формира нито печалба, нито загуба за енергийните дружества, припомни регулаторният шеф.

Няма мърдане за либерализацията - ще е през 2025 г.

Той каза още, че до 31 август трябва да се изготвят типовите договори за електроснабдяване за небитовите потребители, които от 1 октомври 2020 г. са длъжни да излязат на свободния пазар, но не са си избрали търговци.

По думите му пълното освобождаване на цените на тока за битовите потребители ще стане на два етапа – през 2023 г. ще бъдат извадени половината битови потребители, през 2025 г. - останалата половина.

През тези пет години сме се водили само от разпоредбите на закона, обективност, безпристрастност и баланс на българската енергетика, каза Иванов на финалната си пресконференция.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Бо
  Боци Кюлчето
  4 -2
  19:58, 1 юли 2020
  Честито на тулупите !
 • 2
  Че
  Честито и на нас
  1 0
  13:30, 2 юли 2020
  Държавната тец , Държавната пералня .
  Пеликани с големи гуши !

Хороскоп за 12.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да липсват проблеми на работното място, но ще се справяте с тях в движение. Ще запазите позициите си независимо от трудностите. Някои ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си. Възможно е умората и стреса ще предизвикат нервни емоции.
12 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Получаваната от вас енергия ще ви направи активни и с желание за развлечения. Някои ще пътуват до интересни места. Потърсете вината за влошените ви отношения с някого и в себе си. Има какво да се желае в тази посока. Пазете се от закостенели предубеждения, станете по-отворени за новостите в живота ви.
12 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Погрижили сте се програмата ви за днес да обхване всички приоритетни задачи и ще я следвате, отговорно и без излишни емоции. Специално внимание в нея е отделено на чуждестранните партньори, бизнесът ви с тях има добри перспективи. Добрите ви мисли и настроение ще влияе благотворно на околните.
12 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Старайте се да бъдете обективни, когато близките търсят мнението ви, а не просто да налагате възгледите си. Обзети сте от съмнения относно работата си, но те са неоснователни. Опитайте се да си починете и да се отърсите от напрежението.
12 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
12 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Възможни са затруднения в изпълнение на бизнес-ангажиментите ви днес, но не прехвърляйте вината върху другите. Достойнството ви изисква на първо място да се съобразите със ситуацията и да действате според нея, като разбира се, не пренебрегвате и интересите си. Търсещите работа ще получат информация за интересуваща ги желана позиция.
12 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
12 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка.
12 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Завиден ентусиазъм за работа имате днес. Вие сте инициатор на доста начинания, които обаче изискват пълното ви отдаване. За част от вас концентрацията е нещо крайно необходимо. Вие я компенсирате с пъстър емоционален живот.
12 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждаете се от подкрепа, за това се обърнете към хора, имащи власт и сила да ви помогнат. Добрите ви страни ще насочат мислите ви в подходяща посока и няма да таите омраза или други недобри чувства в себе си. Вечерта ще научите интересна и вълнуваща новина. Дамите ще се стараят повече с външния си вид.
12 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поемате изпълнението на определен проект днес, който ще ви открие неподозирани възможности за в бъдеще. Добре ще е ако още от сега се замислите за нещата, които бихте могли да свършите. Не сте доволни от взаимоотношенията си с близък човек, но най-добре ще е да вземете нещата в свои ръце, вместо да чакате да се оправят от само себе си.
12 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще ви се наложи да бъдете внимателни в работата си, ако искате да постигнете добри резултати. Попадате в деликатна ситуация и положението ви ще зависи от начина по който успеете да реагирате. Доверете се на интуицията си и можете да разчитате на успешни действия. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което ви е убягвало досега.
12 авг 2020
Последни новини