Днес е Свети Врач, Дамян и Кузма да почепят

Днес честваме Свети Врач - народен и църковен празник, на светите братя безсребърници Кузма и Дамян, ден на билкарите и лечителите.

Много чудни изцеления преписват преданията на двамата братя лечители. Много предания разказват за тяхната безкористност и вярност към клетвата – да лекуват единствено с името Божие и в името на живота, без да взимат и грош за това.

Веднъж излекували една богата и пребогата жена – Паладия, от тежка и неизлечима болест. Дълго им се молила тя да ги възнагради, какви ли не скъпи дарове им предлагала. Накрая по-малкия Дамян склонил да вземе 3 яйца като знак и символ на Светата троица. Разсърдил се Кузма, отрекъл се от него пред всички – в един гроб с брат му да не го полагат. Станало така, че Кузма умрял пръв, а когато и Дамян го последвал, хората все пак решили, че е тежка тази клетва за двамата братя, които цял живот заедно церели, заедно радост и живот давали. Положили ги в един гроб. Гробът им е в Сирия и се почита.

Българинът нарича летния празник на двамата братя Свети Врач. На него празнуват всички врачки, баячки, народни лечители и билкари. Ако на 1 юли някой види рано призори странни жени да редят и да подреждат треви на купчинка, познава ги веднага – разпределят билките, събрани на Еньовден, подреждат ги за различни болести, оставят ги за годината, която идва.

Вечерта срещу празника болни, недъгави и слепи отиват и преспиват в църква или параклис на светците. Сутринта се мият с лековита вода от аязмата. Обрича се и курбан на лечителите. Меси се хляб и се раздава за здраве.

Врачки и баячки, народни лечители разпределят и сортират набраните билки на Еньовден и изсъхнали вече билки.

Жените не работят нищо, за да не се разболеят семействата им и домашните животни.

Народните лечители не работят на празника на своите покровители, защото „няма да им се хване лекът“.

Именници днес са Дамян, Дамянка, Козма, Даме, Дамо, Дамчо, Дамянко, Дама, Дамица, Дамяна, Кузма, Кузман, Кузмен, Кузмин, Кузмо, Кузо.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини