Уроците от кризата и подготовката за следващата учебна година разисква Мария Габриел с министрите на образованието

Последиците от коронавируса за образованието и обучението, научените уроци от кризата и подготовката за следващата учебна година разисква българският еврокомисар Мария Габриел с министрите на образованието на държавите членки. Според нея в момент, когато правителствата и предприятията се обръщат към образованието за решения, трябва да се гарантира, че новите условия, в които функционират образователните системи, ще създадат възможности за всеки да придобие необходимите знания и умения.

По отношение на извлечените поуки от кризата, на първо място Мария Габриел посочи съществуващото разделение в социално-икономически план между тези, които извличат полза от цифровите технологии за образование, и тези, които не. Вторият съществен извод е, че преминаването към дистанционно обучение показа необходимостта от добри цифрови умения.

В сравнение с предходни периоди, българският еврокомисар подчерта, че се насочват повече ресурси в подкрепа на образованието, цифровите умения и културата, включително в представения от ЕК амбициозен пакет от мерки за устойчиво възстановяване.

"През септември ще представим актуализирания План за действие в областта на цифровото образование и съобщението за изграждане на европейско образователно пространство. Образованието и културата са стратегически инвестиции. Те трябва да бъдат част от дългосрочните мерки за възстановяване от кризата", заяви Мария Габриел.

Преди няколко дни започна и обществена консултация по плана за действие за цифрово образование. Тя ще даде възможност да се направят изводи от кризата и бъдат изведени напред работещи решения. В контекста на образованието, българският еврокомисар наблегна и на важността от навременно изграждане на европейското образователно пространство. "Нужни са повече инициативи в подкрепа на учителите, като "Европейски академии за учители", които ще изградят мрежа от образователни институции за учители, осигуряващи общи образователни материали за учителите и непрекъснато професионално развитие. Отделно за учениците се работи по инициативата "Успех в училище за всички", която ще даде възможност на младите хора да развият основните си умения и да се намали дела на напускащите образователната система". Мария Габриел не пропусна и инициативата за европейските университети като ключова, защото те ще подпомогнат професиите на бъдещето и за едно по-структурирано сътрудничество между институциите за висше образование, частния сектор и гражданското общество. Тя сподели и за предложението за нов европейски подход по отношение на микрокредитите в образованието и обучението, които ще насърчат ученето през целия живот.

Мария Габриел коментира и бъдещата програма "Еразъм+", която ще бъде по-включваща, "по-зелена" и по-цифрова, с цел да отговори в максимална степен на нуждите на участниците. "Искаме да премахнем пречките пред мобилността и укрепим трансграничното сътрудничество. Ще продължим да насърчаваме цифровата свързаност, да предлагаме съчетаване на виртуална и физическа мобилност".
Работата върху планираните действия и инициативи в областта на образованието и обучението ще продължи и по време на следващото Германско председателство на Съвета на ЕС.

Отдел "Преса и медии", Представителство на ЕК в България

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ек
    Експерт
    3 0
    12:42, 24 юни 2020
    Ускорено разпространение на тъй наречената „АСОЦИАЛНОСТ“, чиято същност е: 1. Ограничаване на социалните контакти. 2. Обезличаване на етнонационалностите, чрез игнориране на обичаи, нрави и традиции. 3. Въвеждане на дистационни форми на обучение. 4. Омаловажаване на историческата памет, чрез промяна на исторически събития и насочване на интересите на индивида към бъдещето. 5. Ликвидиране на понятието „политика“, чрез втълпяване в съзнанието на хомосапиенса до ниво на „жизнена необходимост“ на понятията „лична свобода“, „личен избор“ и „личен интерес“. 6. Постепенно отпадане на необходимостта от понятието „култура на живо“ и заменянето му с понятието „онлайн култура“, чрез преустановяване на финансирането на театрални и оперни постановки, фестивали, конкурси и други мероприятия, изискващи събиране на хора.
    АСОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА е апогея на властващия неолиберализъм, в която обществено-политическите отношения ще бъдат съставени единствено и само от РОБОТИЗИРАНИТЕ действия на отделните индивиди. Това ще гарантира ТОТАЛНОТО ГОСПОДСТВО на световната олигархия в един спокоен за нея свят. Свят без ПРЯК ОБЩЕСТВЕН КОНТАКТ. Свят на БЕЗРАЗЛИЧИЕ.
    Започна се!
  • 2
    Че
    чеп
    0 0
    20:28, 24 юни 2020
    Умее калинката рационално да оползотворява половия си орган в името на кариерата.

Още новини

Последни новини