ЕК взе страната на Twitter срещу изявленията на Тръмп в социалната мрежа

Европейската комисия подкрепи днес действията на Туитър срещу изявленията на президента на САЩ Доналд Тръмп в тази социална мрежа.

Съобщенията на президента Тръмп не са изтрити, а бяха проверени за достоверност, посочи зам.-председателят на ЕК Вера Юрова на пресконференция, посветена на дезинформацията.

По нейните думи "състезанието" при свободното слово предполага потребителите да не бъдат ограничени, за да се доверяват само на авторитарна реч. Необходим е поглед от различен ъгъл. ЕК никога не е настоявала подобни (несъстоятелни - бел. кор.) изказвания да бъдат премахвани, добави тя.

Не желаем никого да заглушаваме, а се стремим фактите да станат по-видими. Всеки, който публикува нещо онлайн, трябва да знае, че ще има някой, който да провери неговите твърдения, допълни зам.-председателят на ЕК. По нейните думи в днешно време лъжите на политиците намират достигат бързо до много граждани през интернет и последиците са незабавни. Юрова посочи, че съобщения от социалните мрежи водят до опасни последици - например с грешни препоръки срещу разпространението на Ковид-19.

Всеки може да има свое виждане, но разпространението на нечие убеждение не е безопасно. Ако някой повярва в моето неверие за земното привличане, може да скочи от прозореца и да се убие, посочи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Той заяви, че препоръките в интернет за пиене на белина срещу Ковид-19 са застрашили здравето на мнозина. Добронамереността не е извинение да се разпространяват неистини, добави той.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини