37 °C

Страховете от зараза с коронавирус утихват, притеснения за личните финанси и икономиката на страната

Страховете от зараза с коронавирус постепенно утихват, но за сметка на притесненията за личните финанси и икономиката на страната - това е един от изводите от редовната изследователска програма на "Галъп интернешънъл" във връзка с коронавируса. Новите данни са от осмата поред вълна, която е проведена между 4 и 7 юни 2020 г. сред 850 пълнолетни българи.

Действията на правителството срещу коронавируса продължават да срещат одобрение, в същото време основна част от обществото осъзнава, че отговорността за здравето е най-вече лична. Физическите контакти и посещаването на обществени и социални събития все още предизвикват притеснение, но българите очакват нормализация във всекидневието си до края на годината, са други изводи на анализаторите.

Според данните от последния сондаж 51 на сто се боят или даже много се боят, че те или член на тяхното семейство може да заболее от коронавирус. 48 на сто по-скоро не се боят или съвсем не се страхуват. Между март и април страховете видимо нараснаха, но от април насам явно са спаднали и доминирането на тревогата над спокойствието е останало минимално, коментират от "Галъп". Общо 58 на сто днес по-скоро се съгласяват или съвсем се съгласяват, че заплахата от коронавирус е преувеличена, 39 на сто са на обратното мнение. Останалите се колебаят.

Непосредствено преди обявяването на извънредните мерки у нас още повече хора намираха заплахата за преувеличена - 72 на сто в средата на март, припомнят от агенцията и допълват, че по-късно явно е дошъл и по-трезвият поглед, който е налице и сега.

72 процента от анкетираните смятат, че заплахата от коронавирус у нас вече е под контрол, 24 на сто са на обратното мнение. Данните обаче предхождат новините за огнища на заразата в някои градове, уточняват от "Галъп".

Общо 77 на сто са по-скоро съгласни или напълно съгласни, че правителството се справя добре с коронавируса. България остава показателна за световната тенденция властите да получават допълнителна ситуативна подкрепа във връзка с коронавируса. В същото време сериозно мнозинство от 83 на сто осъзнава, че всеки един сам носи отговорността за здравето си, а не правителството.

64 на сто заявяват, че ограничават посещения на кино, театър, концерти, 55 на сто - че ограничават ходенето по заведения, и също толкова - по молове и по спортни събития. Пътувания в страната и събирания ограничават по 54 на сто. 41 процента казват, че по възможност се стремят да ограничават и излизането от къщи.

Разбира се, повечето от тези отговори съдържат и доза декларативност, но в същото време показват, че има обществена съзнателност, уточняват анализаторите.

Според данните 51 на сто от запитаните твърдят, че доходите им са намалели заради коронавируса. 61 на сто очакват нормализация на живота у нас до края на годината, а 35 процента са с противоположни очаквания. В тези данни вероятно личи повече надежда, отколкото прогноза, коментират от "Галъп" и заключават, че българите очевидно вече търпят сериозни загуби заради кризата и се уповават на скорошна нормализация.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Договорените срещи ще ви създадат повече вълнения, предвид предложения за сътрудничество и други участия. Не всички от тях носят перспективите, които желаете, за това проучете възможностите, преди да дадете отговора си. Съдбата сама ще ви предложи вариант, и ще си признаете, че по-добър не би могло и да бъде.
14 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще приемете делово предложение, в което виждате добра перспектива за себе си. Благоприятно развитие на събитията ще ви тласне в нова посока на мислене, позволяваща ви пълноценно разкриване на потенциала и лична удовлетвореност. С някого ще постигнете съгласие по спорен въпрос.
14 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е натоварен и изпълнен с ангажименти. Няма да ви липсва шанс и свидетелства за него ще станат финансови и лични успехи. Намерете време и за семейството си, а също и да си починете от ежедневните грижи. Някои от вас ще усетят силно привличане към една личност и може би начало на силна връзка.
14 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е днес неочаквано развитие на ваш професионален въпрос да промени всичките ви планове за този ден. Не се учудвайте ако наистина ви се наложи да поемете по различен път от този, който сте планирали досега. Срещате трудности, които изискват навременната ви намеса, затова не се колебайте да действате твърдо. Очакват ви скорошни приходи.
14 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Търпеливо дочакахте решението на свой проблем - пред вас ще се открият добри възможности за развитие. Използвайте времето си пълноценно, като не пренебрегвате любимите ви хора. Те ще ви заредят с енергия и увереност в предстоящите ви ангажименти. Поработете върху физическата си форма.
14 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Мнозина от вас са склонни на рисковани постъпки днес. Явно умеете да поемате разумни рискове. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално, че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви струва определени усилия.
14 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
14 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Трудностите ще повлияят на някои от вас, правейки ги раздразнителни и затворени. Търсете съдействието на онези, които не биха ви го отказали, за да не губите от инерцията и енергията си. Обърнете внимание на идеите, които ще ви осенят и работете по тях. Приятел ще ви помогне да се разтоварите от стреса, грижейки се за доброто ви настроение.
14 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С доброто си настроение ще правите атмосферата около вас ведра и приятна. Работата няма да ви затруднява и с лекота ще отхвърляте задачите си. Имате енергия, която може да трансформирате в нещо полезно за близките си. Няма причини да сте недоволни от постигнатото.
14 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстоят ви различни срещи днес и разнообразна информация, с която ще работите. Стараете се да придвижите напред свой проект и дори да ви се наложи да забавите развитието му, не се отказвайте от намеренията си. Задълбочавате познанията си в определена област, което в последствие ще ви предостави добри възможности на работното място.
14 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работите ентусиазирано и с желание да постигнете набелязаните резултати. Това ще стане и с немалко далновидност от ваша страна. Опитайте се да не се влияете от конкуренцията, работете за себе си и не се съревновавайте с вече постигнати чужди резултати.
14 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Основателно ще повишите очакванията си към някого или нещо. С действията си показвате силно присъствие, подкрепа или работа, която води до добри резултати. Мислите ви са свързани и с други задачи, освен професионалните и това ви натоварва. При уреждане на финансов въпрос ще търсите нечия подкрепа и със задоволство ще установите, че ви се отдаде по-лесно, отколкото сте предполагали.
14 авг 2020
Последни новини