Какво остава да действа в удължената извънредна епидемична обстановка

По доклад на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев е удължена извънредната епидемична обстановка, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг пред журналисти в Министерския съвет. Освен това тази сутрин се е провела и среща при премиера, заедно с Националния оперативен щаб, на която е била обсъдена цялостната епидемична обстановка в страната. В доклада на Ангел Кунчев се посочвало, че разпространението на коронавируса продължава да бъде сериозна опасност за здравето и живота на хора, изтъкна Ананиев.

Заповедите на здравния министър ще останат да действат, добави министър Ананиев.

Той уточни, че те са в три направления.

На първо място продължават ограниченията за влизане на територията на страната на граждани на трети страни, с изключение на страни от Балканите - Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия. За всички останали трети страни се очаква да се вземе решение на 15 юни, когато ще има видеоконферентна връзка на министрите на вътрешните и външните работи на страните членки на ЕС. "По наше мнение, ако се отворят границите за гражданите на трети страни, това ще стане най-рано на 1 юли", добави Кирил Ананиев.

Второто направление е спазването на противоепидемичните мерки. Това са спазването на физическа дистанция, хигиена на ръцете, дезинфекция и препоръчително носене на маски на закрити места. Решено е било, че на закрити обществени места ще бъде само препоръчително да се носят маски. Единствено в публичния транспорт ще бъде задължително носенето на маски.

На трето място остават мерките за временното ограничение за масовите мероприятия. Новото е, че ще се позволи на закрити места капацитетът да допускане на хора в залите да не е 30 процента, а 50 - или през една седалка, уточни Ананиев.

Ще продължи активното тестване, особено в социалните и домовете за възрастни хора. Ще се наблюдават и процесите в болниците, защото има нарастване на заболелите медици от коронавирус.

"Не трябва да се създава впечатление, че удължаването на извънредната епидемична обстановка е свързано с някакви мерки или утежняване на нормалния живот на българина. Но в същото време, ако се налага, ще се предприемат и обратните мерки", изтъкна министърът на здравеопазването.

На въпрос на БТА дали може да се стигне до връщане на мерките, които действаха по време на извънредното положение, министър Ананиев отговори, че това едва ли ще стане.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ща
    Щастлив
    7 -1
    14:14, 10 юни 2020
    Поне маските на закрити обществени места отпадат.
    Омръзна ми да гледам тези маскирани зомбирани овце.
  • 2
    Ло
    ЛОКОМОТИВА
    7 -1
    15:23, 10 юни 2020
    Значи кина,театри,тренировки ,големи тържища като димитровградския пазар разрешени,а не можеш да излезеш нормално в чужбина,е това не е ли ограничяване на права.АБСОЛЮТНИ ОЛИГОФРЕНИ.
  • 3
    Ян
    Яни.
    4 -1
    16:59, 10 юни 2020
    Цирка продължава, строят се стени и хотели и глупавите хора вярват на лъжите, кви болни има, всичко е лъжа...

Още новини

Последни новини