Дворецът Версай отново е отворен за посетители

Прочутият френски Дворец Версай, построен през 17 век от Краля слънце Луи Четиринадесети, от днес отново приема посетители, след като бе затворен заради кризата с коронавируса.

Вчера служители на двореца почистиха още веднъж великолепната Огледална зала и лъснаха позлатените й статуи, подготвяйки за днешното отваряне, предаде Ройтерс.

Не е ясно обаче кога всъщност ще се върнат туристите. Сега те ще трябва да носят маски, разглеждайки двореца, и ще се движат из неговите 23000 стаи, следвайки маршрут за еднопосочно движение заради мерките за безопасност.

През 2019 година продажбите от билети за музея, посетен от осем милиона души, са осигурявали 75 на сто от приходите му. Четирима от пет посетители са чужденци. Този финансов модел обаче бе унищожен, казва пред Ройтерс Катрин Пегар, директорката на музеи. Ще трябва да започваме отначало, но това важи не само за нас, добавя тя. Кризата нанесе тежък финансов удар на двореца, както и на други световно известни френски културни забележителности.

Франция предпазливо излиза от карантинните ограничения, наложени заради коронавируса - границите й засега остават затворени за повечето чужденци и затова управата на музея очаква само една пета от 20-те хиляди посетители, които са посрещали във върховите дни. Билетите трябва да се купуват предварително.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини